Kızılkise piknik alanı, Hoyran (gölyaka) köyüne bağlıdır ve Beyşehir'e uzaklığı 58 km'dir. Yol düzergahı boyunca, bir tarafı yaz kış üzerinden eksik olmayan anamas dağı, diğer tarafı ise yeşil ile koyun koyuna turkuaz Beyşehir gölünü seyrederek yolculuğunuzu yapıyorsunuz.
Beyşehir Gölü, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, güney ve batısında Toros Dağları, doğusunda volkanik bir oluşum olan Erenler Dağı, güneydoğu kuzeybatı yönünde ise Anamas Dağı ve Sultan Dağları ile çevrili tektonik bir çökeltide yer almaktadır.
Beyşehir Gölü, adalar yönünden oldukça zengindir. Gölde irili ufaklı 30'u aşkın ada varsa da belli başlıcaları 26 tanedir. Her biri yöresel adlarla anıldığından bazısı birkaç adla anılır. Sular boşalınca adalardan bazıları su üstünde yalnızca tepe kesimleri kalmakta, bazıları ise sulara gömülmektedir.
KIZ KULESİ
Beyşehir gölü içinde küçük bir ada görünümünde olan kız kalesi Kubad-ı Abad sarayının haremliği olarak hizmet vermiştir. Kız kulesi Kubad-ı Abad sarayının 3.5 km kuzeydoğusunda 5 dekarlık bir ada'dır. Harem dairesi kalıntıları günümüzde hala mevcuttur. Bir zamanlar 250 kuş türünün bulunduğu ve Manyas kuş cennetinden sonra Türkiye'nin ikinci büyük kuş cenneti iken yanlış avlanma, çevrenin menfi etkileri vb. nedenlerden dolayı kuş sayında çok azalma gözlenmiştir. Kız kalesi eski günlerini mumla aramaktadır.
Beyşehir gölü kıyısındaki Kızılkise hoşça vakit geçirebileceğiniz ideal bir mesire yeridir.
Kızılkise'de yüzmek ve balık tutmak gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz..
Botla yüzmek bir ayrı keyif...
Amatör balıkçılık, hobi olmaktan çok bir yaşam biçimi. Kıyıdan oltayla balık avlamanın tadını bir kez alan bir daha zor bırakıyor. İşte bu yüzden yağmur, soğuk, yaz, kış dinlemeden olta sallayan insanlar görüyoruz su kenarlarında, Beyşehir gölü'nün etrafı boydan boya balıkçılarla dolup taşıyor..
SAZAN
Sazan, tatlı su balığıdır. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler.
FIRINDA SAZAN
Sazan yıkanıp, temizlenip tepsiye alınır. Sarımsaklar ezilip, diğer tüm baharatlar ve salçayla beraber bir küçük kapta karıştırılıp suyu da üzerine ilave edip bir sos elde edilir. Bu sos balığın üzerine dökülür. Üzerinde de zeytinyağı gezdirilip üzeri kapatılır ve 1 saat kadar bu şekilde marine olmasını sağlanır. Bol soğanlı, patatesli ve sivri biberli olacak şekilde balığın yanlarına koyulur. 250 dereceli fırında 45 dakika kadar üzeri iyice kızarana kadar pişirilip lokum gibi afiyetle yenilir.
HOYRAN (GÖLYAKA) KÖYÜ
Beyşehir'e uzaklığı 58 km'dir. Halkın geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve balıkçılıktır. Ünlü tarihçi, İbn-i Bibi'ye göre Selçuklu sultanı 1. Alaaddin Keykubat burayı çok beğenmiş ve hatta hayran kalmıştır. (Suyu süt kadar güzel ve cennet ten bir köşe olduğunu söylemiş, eğer cennetin bekçisi burası görse cennetin kapısına zincir vurur buraya gelirdi) demiştir. Daha sı bu yöreye ünlü Kubad-ı Abad sarayını yaptırmış ve zaman zaman burada kalmıştır. Burayı yazlık başkent olarak kullanmıştır. Kasabaya bundan dolayı hayran'dan zamanla hoyran adının verildiği düşünülmektedir. Kasaba da bulunan Hoyran camii 19. yy'da yapılmış tarihi bir yapıdır.
KARABURUN PLAJI
Beyşehir ilçe merkezine 20 km mesafede Beyşehir Gölü'nün Karaburun Mevkii'ndeki 3 kilometrelik sahil şeridini 250 bin liralık bir yatırımın ardından işletmeye açmıştır. Araçla giriş 10 tl olup, şezlong ve soyunma kabini hizmeti verilmektedir.
Beyşehir Gölü'nde suya girilebilen tek kumsal Karaburun Plajıdır...
Karaburun Plajın'dan Beyşehir'e doğru hareket halindeyiz..
BEYŞEHİR
Beyşehir İlçe merkezi, Beyşehir Gölünün güneydoğu kıyısında kurulmuştur. Konya-Isparta ve Konya-Antalya karayolu ilçeden geçer. İl merkezine 90 km mesafededir.
Göl kenarında turistik tesisler vardır.
EŞREFOĞLU CAMİİ
1296-1299 tarihleri arasında Eşrefoğlu Beyliğinin kurucusu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. Beyliğin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte 1275'li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Eşref bey, Beyliğin kuruluş aşamasındayken vefat etmesi üzerine yerine geçen oğlu Seyfettin Süleyman bey, hem Beyliği kurduğu için hemde camii yaptırdığı için beylik ve Camii baba oğul ismiyle anılmaktadır.
Camii'de 3 kapı 35 pencere 42 tane sütun direği ve çatı kısmında ise 480 adet kiriş vardır. Bu ağaçların hepsi Sedir ağacıdır. Camii'nin tam ortasında karlık denilen bir bölüm bulunmaktadır. Ahşap sütunlar sedir, başlıklar ise abanoz ağacından olup, 6 ay Beyşehir gölünün içinde yatırılarak, kimyasal kullanılmadan doğal konzerve edilmiştir.
700 yıl boyunca tamamen kütük sütunlar üzerinde yükselen bir eser.
TAŞ KÖPRÜ
Yapımı da 1908-1914 yılları arasında tamamlanır ve 850000 altına mal olur. Osmanlı Devleti'nin kurduğu ilk sulama projesidir. Konya ovası sulanır.
BEYŞEHİR GÖLÜNDE GÜNBATIMI (Kendi dalında dünya ikincisidir)
Beyşehir'de gün batarken güneş soyunup mavi gölde yıkanır. Eğer günbatımını Beyşehir'den izliyorsanız karşıda Anamas ormanlarında yangın çıkmış, gölü tutuşturmuşta göl yanıyor sanırsınız. Göl'ün suları kızılın yüzlerce ışıltısıyla rengarenk kesilmiştir. Bu nedenledir ki Beyşehir Gölü gurubu, renk ve batış süresi yönlerinden dünya'da birinci derecede guruplardan sayılmaktadır...
13 Ağustos 2015 Perşembe
10 Ağustos 2015 Pazartesi
BURSA TELEFERİĞİ VE İSKENDER KEBABI
Hem Türkiye’nin hem Dünya’nın 2014 itibariyle en uzun halatlı yolu Bursa Teleferiğidir.
Şu an 3. Etap çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bu uzunluk 9 km’ye ulaşmıştır.. Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik; açıldığı günden (29 Ekim 1963) 2012 yılına kadar aynı teknoloji ile hizmet verdi. Eskiyen teleferik, “teknolojisi, altyapısı ve istasyonları ” tamamen yenilenerek, 6 Haziran 2014 tarihinde bambaşka bir yolculuk sunmak üzere yola koyuldu.
Bursa teleferiği 4 istasyondan oluşur.
1.TEFERRÜÇ MERKEZ İSTASYON TESİSLERİ
Teferrüç İstasyonu; otomasyonla yönlendirilen sistemi, 240 araçlık otoparkı, 70 kişilik şirket ekibinin idari bölümleri, eğlence dükkânları, yürüyen merdiveni, geniş yolcu kabul salonu ile konuklarına profesyonel hizmet sunuyor.
2.KADIYAYLA İSTASYONU
Teleferik yolculuğunun ilk durağı olan Kadıyayla’da alt yapı çalışmaları devam ettiği için yolcu iniş ve biniş işlemleri yapılamıyor. Transit geçiliyor.
3.SARIALAN İSTASYONU
Yıllarca Teleferiğin son istasyonu olan Sarıalan; Oteller İstasyonunun açılması ile ara istasyon konumuna geçti.
4. İSTASYON 2.BÖLGE OTELLER BÖLGESİ İSTASYONU
4. ve son istasyon olan 2.Bölge Oteller İstasyonu, Aralık 2014’te açıldı.
Ayrıca projesi “henüz maketten” izlenen” Oteller İstasyon Tesisinin” de; 2016 yılında tam faaliyete geçmesi planlanıyor.
KABİNLER
Bursa Teleferik; 8 kişilik 140 adet Standart Kabin yol alıyor. 20 saniye bir, 1 kabinin geldiği, Detachable Gondola sisteminde sürekli çalışan teleferik hattında, istasyonların içine giren kabinler; tahliye alanına gelirken yavaşlatılarak, yolcuların kolay inip binmesi sağlanıyor.
Bursa Teleferik sisteminde sıra beklenmez. Durmaksızın çalışan hat da; 1 kişi dahi gelse sıra ya da kabinin dolmasını beklemeden kabine binebilir. Kabinlere 8 kişiden fazla kesinlikle binilemez. Yolcuların konforlu seyahat edebilmesi için “oturma zorunluluğu olan” kabinlerde, suni deriden yapılmış 4’er kişilik 2 koltuk bulunur.
Doğanın içine zarafetle yerleştirilen teleferik hattı ile 4 ayrı istasyonun modern mimarisi, tüm konuklara konfor ve eğlence sunuyor...
Teleferik kabini; dağı, zirveyi, korunaklılığı ve aynı zamanda “doğa işaret dilinde, ‘güvenle inilir’ tabirini simgeleyen” yuvarlak kenarlı üçgen içerisine yerleştirilmiştir. Yukarıya doğru uzanan ve her iki tarafı açık olan düz çizgiyle ifade edilen, halatlı taşımacılık ile de “ilerlemeye ve özgürlüğe” atıfta bulunulmuştur.
Teleferiğin eski halini hatırlamakta fayda var.
Eski teleferik 20 dakikada bir kalkar. 30 kişilik kabinler ile ayakta yolculuk yapılırdı...
Teleferiğin logo rengi olarak seçilen mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu, özgürlüğü anlatır. Aynı zamanda “sadakati, barışı, huzuru ve sakinliği” simgeleyen mavi renk; Bursa Teleferik markasına da bu özelliklerini aktarmıştır.
SARIALAN YAYLASI
Teleferik’te ikinci durak Sarıalan yaylası. Burada piknik alanları gezi alanları ve cafeler, lokantalar oteller var. Çocuk parkı ve güzel çamlık alanlarda dilediğiniz gibi yayla havası soluyorsunuz. Tabi buralar, Uludağ’ın yine de etekleri sayılıyor. Uludağ’ı Uludağ yapan oteller ve kayak pistlerinin bulunduğu yere ulaşmak için son istasyon olan 2. bölge oteller bölgesi istasyonuna ulaşmanız gerekiyor.
Oteller bölgesi istasyonuna geldiğinizde Uludağ'ın tam tepesine henüz ulaşmış olmuyorsunuz. Bunun için telesiyeje binmeniz gerekiyor, biletiniz varsa sizi bekleyen dolmuşlarla 5 dakika içinde telesiyeje ulaşıyorsunuz..
TELESİYEJ
Kayak merkezlerinde kurulu olan çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir.
BURSA KENT MEYDANI AVM
Kent Meydanı AVM ödüllü bir mimari proje olarak doğmuştur. Mimari yapısının yanı sıra kurum kişiliği olarak da benzerlerinden ayrılan Kent Meydanı AVM; Bursa'nın tam merkezinde olmanın ve hayatın tam içerisinde yer almanın sorumluluğunu hisseden, hissettiren bir AVM'dir. Bazen bir buluşma noktası, bazen bir kahve molası, bazen bir sinema keyfi, bazen de bulunduğu konum itibari ile hemen ulaşabileceğiniz ve bir çırpıda tüm ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayabileceğiniz bir mekan…
Bursa’da hizmet veren Uludağ Kebapçısı, 39 yıldır Santral garaj karsısındaki yerinde, babadan oğula, oğuldan toruna geçenek hizmet veriyor. Cemal Çalışır'ın kardeşi Cemil Çalışır ile birlikte açtığı işyerinde günde yaklaşık 200 müşteriye servis yapılıyor. 53 yıllık müşterileri var. Ünlü konukları arasında Tarik Akan, Behzat Uygur, Emel Sayın, Metin Akpınar, Ajda Pekkan, Yılmaz Erdoğan ve Türkan Şoray bulunuyor. Bursa’ya geldiklerinde Uludağ Kebapçısı’na uğramadan dönmüyorlarmış. Belediyenin belirlediği fiyat tarifesi uygulanıyor. Haftanın her günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık.
Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen özel konukların İskender Kebap tercihi, eski garajdaki Uludağ Kebapçısı... Etinin lezzeti, tereyağının haslığı, yoğurdunun tadı, ateşinin koru ve ustasının kesimiyle ağızlarda müthiş bir lezzet bırakan İskender Kebap’ın vazgeçilmez mekânı... Eski otobüs garajının karşı sokağından yukarıya doğru, dar bir sokaktan çıktığınızda hemen solda kalıyor.. Zaten sokağa yayılan koku, sizi oraya çekmeye yetiyor...
Uludağ Kebapçısı'nda, lezzetli kuzu etiyle yapılan dönerin üstüne gezdirilen tereyağının kokusu bile yetiyor..
Şu an 3. Etap çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bu uzunluk 9 km’ye ulaşmıştır.. Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik; açıldığı günden (29 Ekim 1963) 2012 yılına kadar aynı teknoloji ile hizmet verdi. Eskiyen teleferik, “teknolojisi, altyapısı ve istasyonları ” tamamen yenilenerek, 6 Haziran 2014 tarihinde bambaşka bir yolculuk sunmak üzere yola koyuldu.
Bursa teleferiği 4 istasyondan oluşur.
1.TEFERRÜÇ MERKEZ İSTASYON TESİSLERİ
Teferrüç İstasyonu; otomasyonla yönlendirilen sistemi, 240 araçlık otoparkı, 70 kişilik şirket ekibinin idari bölümleri, eğlence dükkânları, yürüyen merdiveni, geniş yolcu kabul salonu ile konuklarına profesyonel hizmet sunuyor.
2.KADIYAYLA İSTASYONU
Teleferik yolculuğunun ilk durağı olan Kadıyayla’da alt yapı çalışmaları devam ettiği için yolcu iniş ve biniş işlemleri yapılamıyor. Transit geçiliyor.
3.SARIALAN İSTASYONU
Yıllarca Teleferiğin son istasyonu olan Sarıalan; Oteller İstasyonunun açılması ile ara istasyon konumuna geçti.
4. İSTASYON 2.BÖLGE OTELLER BÖLGESİ İSTASYONU
4. ve son istasyon olan 2.Bölge Oteller İstasyonu, Aralık 2014’te açıldı.
Ayrıca projesi “henüz maketten” izlenen” Oteller İstasyon Tesisinin” de; 2016 yılında tam faaliyete geçmesi planlanıyor.
KABİNLER
Bursa Teleferik; 8 kişilik 140 adet Standart Kabin yol alıyor. 20 saniye bir, 1 kabinin geldiği, Detachable Gondola sisteminde sürekli çalışan teleferik hattında, istasyonların içine giren kabinler; tahliye alanına gelirken yavaşlatılarak, yolcuların kolay inip binmesi sağlanıyor.
Bursa Teleferik sisteminde sıra beklenmez. Durmaksızın çalışan hat da; 1 kişi dahi gelse sıra ya da kabinin dolmasını beklemeden kabine binebilir. Kabinlere 8 kişiden fazla kesinlikle binilemez. Yolcuların konforlu seyahat edebilmesi için “oturma zorunluluğu olan” kabinlerde, suni deriden yapılmış 4’er kişilik 2 koltuk bulunur.
Doğanın içine zarafetle yerleştirilen teleferik hattı ile 4 ayrı istasyonun modern mimarisi, tüm konuklara konfor ve eğlence sunuyor...
Teleferik kabini; dağı, zirveyi, korunaklılığı ve aynı zamanda “doğa işaret dilinde, ‘güvenle inilir’ tabirini simgeleyen” yuvarlak kenarlı üçgen içerisine yerleştirilmiştir. Yukarıya doğru uzanan ve her iki tarafı açık olan düz çizgiyle ifade edilen, halatlı taşımacılık ile de “ilerlemeye ve özgürlüğe” atıfta bulunulmuştur.
Teleferiğin eski halini hatırlamakta fayda var.
Eski teleferik 20 dakikada bir kalkar. 30 kişilik kabinler ile ayakta yolculuk yapılırdı...
Teleferiğin logo rengi olarak seçilen mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu, özgürlüğü anlatır. Aynı zamanda “sadakati, barışı, huzuru ve sakinliği” simgeleyen mavi renk; Bursa Teleferik markasına da bu özelliklerini aktarmıştır.
SARIALAN YAYLASI
Teleferik’te ikinci durak Sarıalan yaylası. Burada piknik alanları gezi alanları ve cafeler, lokantalar oteller var. Çocuk parkı ve güzel çamlık alanlarda dilediğiniz gibi yayla havası soluyorsunuz. Tabi buralar, Uludağ’ın yine de etekleri sayılıyor. Uludağ’ı Uludağ yapan oteller ve kayak pistlerinin bulunduğu yere ulaşmak için son istasyon olan 2. bölge oteller bölgesi istasyonuna ulaşmanız gerekiyor.
Oteller bölgesi istasyonuna geldiğinizde Uludağ'ın tam tepesine henüz ulaşmış olmuyorsunuz. Bunun için telesiyeje binmeniz gerekiyor, biletiniz varsa sizi bekleyen dolmuşlarla 5 dakika içinde telesiyeje ulaşıyorsunuz..
TELESİYEJ
Kayak merkezlerinde kurulu olan çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir.
BURSA KENT MEYDANI AVM
Kent Meydanı AVM ödüllü bir mimari proje olarak doğmuştur. Mimari yapısının yanı sıra kurum kişiliği olarak da benzerlerinden ayrılan Kent Meydanı AVM; Bursa'nın tam merkezinde olmanın ve hayatın tam içerisinde yer almanın sorumluluğunu hisseden, hissettiren bir AVM'dir. Bazen bir buluşma noktası, bazen bir kahve molası, bazen bir sinema keyfi, bazen de bulunduğu konum itibari ile hemen ulaşabileceğiniz ve bir çırpıda tüm ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayabileceğiniz bir mekan…
Bursa’da hizmet veren Uludağ Kebapçısı, 39 yıldır Santral garaj karsısındaki yerinde, babadan oğula, oğuldan toruna geçenek hizmet veriyor. Cemal Çalışır'ın kardeşi Cemil Çalışır ile birlikte açtığı işyerinde günde yaklaşık 200 müşteriye servis yapılıyor. 53 yıllık müşterileri var. Ünlü konukları arasında Tarik Akan, Behzat Uygur, Emel Sayın, Metin Akpınar, Ajda Pekkan, Yılmaz Erdoğan ve Türkan Şoray bulunuyor. Bursa’ya geldiklerinde Uludağ Kebapçısı’na uğramadan dönmüyorlarmış. Belediyenin belirlediği fiyat tarifesi uygulanıyor. Haftanın her günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık.
Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen özel konukların İskender Kebap tercihi, eski garajdaki Uludağ Kebapçısı... Etinin lezzeti, tereyağının haslığı, yoğurdunun tadı, ateşinin koru ve ustasının kesimiyle ağızlarda müthiş bir lezzet bırakan İskender Kebap’ın vazgeçilmez mekânı... Eski otobüs garajının karşı sokağından yukarıya doğru, dar bir sokaktan çıktığınızda hemen solda kalıyor.. Zaten sokağa yayılan koku, sizi oraya çekmeye yetiyor...
Uludağ Kebapçısı'nda, lezzetli kuzu etiyle yapılan dönerin üstüne gezdirilen tereyağının kokusu bile yetiyor..