Kışın Toroslar da yağan karlar yerinde sıkıştırılarak blok haline getiriliyor ve yine Toros’lardaki derin ve serin kuyularda saklanıyor.(1900 metre)
Yaz ayı geldiğinde bu bloklar satışa sunulacağı kadarıyla merkezlere eşek veya atlarla indiriliyor. Erimemesi için aynı blok halinde torbaya ve keçeye sarılıyor.
(Tarsus Ulu Camii avlusu/2011)
Servis esnasında, bu kar derince geniş bakır kap içine bir mala ile kazınıyor. Kazınan kar rendesi bu kap içersinde çok seri bir biçimde karıştırılıyor (ayrışması için)
Kaselere konup üzerine gül, portakal şurubu veya üzüm pekmezi eklenerek satılıyor.. Ağızda tıkır tıkır dişlediğiniz kar, şurupla enfes ve soğuk bir tat bırakıyor...
9 yorum:
ama cok hizli yememek gerekiyor. Yoksa boyle tam iki kasinin ortasina insanin inanilmaz bir agri saplaniyor. keske bana biri bunu yemeden once soyleseydi :)
Okurken bile serinletti :) Eminim çok ferahlatıcı ve güzel bir tadı vardır.
güzel görünüyor..üstelikte baya bi zahmetle yapılıyor..
İlginç bir içecek miş,ilk kez duydum.
Biz de buna kar helvası da denir. Yazın sıcağında iyi geldi :)
beni çoçukluğuma ğötürdün canım yaa.bizim oralardada yazın erciyesten kar ğetirirlerdi pekmezle karılıp yenirdi:))))
Sayende yeni birsey ogrendim. Cok guzel gozukuyor:))
Merhabalar!
Hiç duymamıştım.Yöreye göre ne kadar değişik lezzetler var.
Kolay gelsin:)
Hiim harika, bizde kisin karla yapilir, icine limonata eklenir veya pekmezle yenirdi.
Adina da "Karlambaç" derdik, o kisin sogugunda citir citir yenirdi...
Selamlar...
Yorum Gönder