26 Ağustos 2014 Salı

ESKİŞEHİR BALMUMU HEYKEL MÜZESİ

Tam adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi, ilk ziyaretçilerini 19 Mayıs 2013 tarihinde ağırlamıştır. Dünyanın pek çok ülkesinde yer alan, ilk olarak 1835 yılında İngiltere’de açılan Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek örneği Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi’dir. Müze Eskişehir’in Odunpazarı semtindeki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin yanında yer almaktadır..  


Müzede; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından müzeye bağışlanan, tarihi kişiler ve yerli, yabancı ünlülerden oluşan 160 balmumu heykeli bulunmaktadır. Oldukça canlı ve gerçeğe yakın bir izlenim uyandıran balmumundan yapılma heykeller; müzede balmumu heykeli bulunan tarihi ve popüler kişileri görmeye gelen ziyaretçilere oldukça etkileyici bir deneyim yaşatmaktadır. 
Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi farklı 5 bölümden oluşmaktadır. Salon A denilen birinci bölümde; Atatürk ve silah arkadaşları, Atatürk’ün ailesi, Osmanlı padişahları, cumhurbaşkanları gibi karakterler ve Osmanlı, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet gibi simgelere ait figürler yer almaktadır.


Salon B’de; Orhan Gencebay, Kemal Sunal, İbrahim Tatlıses, Barış Manço, Adile Naşit gibi daha birçok sanat, basın-yayın, spor dünyasından ünlünün ve dünya liderleriyle bilim adamlarının yer aldığı balmumu heykeller mevcuttur. 


Salon C’de ise; Alparslan, Seyit Battal Gazi, Nasreddin Hoca, Yunus Emre gibi tarihi karakterlerin balmumu heykellerini görebiliyorsunuz. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu, sadece müzedeki görevli fotoğrafçıların fotoğrafınızı çekebildiği bölümlerdir..




Salon D’de; Turgut Özal, Adnan Menderes, Alparslan Türkeş gibi eski siyaset adamlarının yanı sıra günümüzün birçok ünlü politikacısı da yer almaktadır. 


Müzesinin son bölümünü oluşturan Salon E ise; Eğitim, Anılar ve Ödüller bölümü olarak adlandırılmaktadır. 


Bu bölümde Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e ait çeşitli ödüller ve kendisinin 2 adet balmumu heykeli ve müzeye ait hediyelik eşyaların satıldığı küçük bir dükkan yer almaktadır. 
Müze Pazartesi günleri ziyarete kapalı olup müze; Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında, Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-12.00 ile 14.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Gelirleri kız çocukları ile engelli çocukların eğitimine harcanan müzenin giriş ücretleri ise; yetişkin biletleri 3 TL, indirimli biletler 1,5 TL şeklindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder