15 Ağustos 2014 Cuma

TARİHİ KALKANOĞLU PİLAVCISI / TRABZON

1856'dan bu yana aynı mevkide hizmet vermekte olan mekanın tarihini müessesenin bugünkü işletmecileri dedelerinden gelen bilgiler doğrultusunda kısaca şöyle anlatıyor; 1853 Osmanlı - Rus savaşı sırasında Osmanlı ordusunun en çok sıkıntı çektiği şeylerden yiyecek sorununu çözmek için zamanının Trabzon valisi Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa'yı Trabzon'a getirtiyor ve çok sevilen bu pilav 1856'da halka satılmaya başlıyor..


Trabzon'da derler ki; Trabzon'a kadar gelip Kalkanoğlu pilavını yemeden döndüyseniz , Trabzon'u görmüş sayılmazsınız. 


Bu pilavın tadı malzemesinde ve pişirme şeklinde gizli. Pirinç yöresel Terme pirinci. Suda bekletildikten sonra et ve kemik suyu ile pişiriliyor. Ama kemik suyu deyip geçmeyelim. Kemiği 15 saat kaynattıktan sonra elde edilen sudan bahsediyorum. İliğine kadar herşeyi suya geçmiş oluyor. Et ve kemik suyuyla pişen pirince yine o bölgenin tereyağı ilave edilip dinlenmeye alınıyor. Üstüne kavurma et. Et Balıkesir'de bir besi çiftliğinden geliyor. Etin tadı hayvanların otlayıp, organik beslenmesinde gizli..  


Kuru fasulye, gerçekten çok iyi, ağızda dağılıyor.  
İspir fasulye. İnce kabuklu ve taze… 


Muhteşem üçlü..


Masaların üstünde müşteriler tarafından yazılan övgü dolu notlar var. 
Kalkanoğluna, mümkünse öğle yemeği için gidin, saat 16:00 gibi pilav bitiyor.  

Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı
Pazarkapı Mahallesi Tophane Hamam Sokak No:2
Telefon : 462 - 323 34 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder