17 Eylül 2014 Çarşamba

YEŞİLADA EĞİRDİR GÖLÜ / ISPARTA

EĞİRDİR
Eğirdir ilçesi, Isparta İlinin hatta tüm Göller Bölgesi’nin en önde gelen Turizm merkezlerindendir. Gerek tarihi zenginlikler açısından, gerekse doğal varlıklar açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Eğirdir Gölü’nün ve bölgesinin doğal güzellikleri her yıl artan sayıda yerli ve yabancı turisti ilçeye çekmektedir. Turizm ilçe ekonomisi için de oldukça ağırlıklı bir yer tutmaktadır. İlçenin belli başlı turistik değerleri: Eğirdir Kalesi, Dündarbey Medresesi, Hızırbey Camii, Baba Sultan Türbesi, Eğirdir Kervansarayı, Yeşilada, Can Ada, Barla, Çamyolu, Camili Yayla, Kasnak Meşesi Ormanı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınar Pazarı, Altınkum Plajı, Bedre Plajı, Prostanna ve Parlais Antik Kentleri, Aya Stefanos Kilisesi, Aya Georgios Kilisesi,dır. Eğirdir, eğlence ve dinlenme turizmi dışında, iki önemli turizm olanağına da sahiptir. Bunlar Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi ile Dağ ve Komanda Okulu’nun burada bulunmasıdır. 


EĞİRDİR GEZİSİ HAREKET PLANIMIZ 
1- Akpınar köyü seyir terası 
2- Yeşilada 
3- Ayestafanos klisesi 
4- Şeyh Müslihittin dede türbesi 
5- Mavi göl restaurant'ta balık ziyafeti
6- Tekne turu 
7- Hızırbey camii ve Dündarbey Medresesi 
8- Altınkum Plajı
9- Bedre Plajı


AKPINAR KÖYÜ SEYİR TERASI
Eğirdir'e  gelen yerli ve yabancıların, Eğirdir Gölü’nün tüm güzelliklerini tepeden izlediği Akpınar Köyü Yörük Konağı Seyir Terası 26 Haziran 2010 tarihinde açılarak halkın kullanımına sunulmuştur. 
Köy kahvaltısı için mükemmel bir mekan.. 


YEŞİLADA 
Eğirdir'in en güzel turizm bölgesidir. Eğirdir şehir merkezine 1.5 km. uzaklıkta olan  Yeşilada, 9  hektar alanlık kara parçasıdır. Anakara'ya yolla bağlanan ve eskiden halk arasında NİS olarak bilinen Yeşilada’da yerli ve yabancı turistlere hizmet veren ev pansiyonculuğu gelişmiştir. Lokantalarda göl manzarasına karşı balık yiyebilirsiniz. 
        Adanın doğa güzelliklerinin yanında tarihi zenginlikleri de bulunuyor. Aya Stefanos Kilisesi bunlardan biri.Taş temelli ahşap evleri, dar sokakları ve küçük balıkçı barınağı ile otantik özelliğini korumaktadır. Bu tarihi mahallede Müslahattin Dede ve Eflatun Dede Türbeleri de ziyaretçi çekmektedir. 


Selçuklu sultanlarının, doğal güzellikleri sebebiyle yaklaşık olarak 75 yıl sayfiye şehri olarak kullandıkları Eğirdir’in, bu dönemde "Cennetabad" olarak isimlendirildiği de bilinmektedir. 


Yeşil Ada, birçok pansiyon ve restoranın iç içe olduğu Eğirdir’in turistik merkezi konumundadır. Ağaçların gölgelediği yollarda yürüyüş yapmak, sessizliğin içinde ruhunuzu dinlendirmek, temiz havayı tüm hücrelerinizde hissetmek ve doğa ile iç içe olmak istiyorsanız Yeşilada otelleri ve pansiyonları evinizin sıcaklığını ve konforunu size sunmaya hazır. Konaklama ücreti ortalama kişi başı 50 TL'dir.


AYA STEFANOS (YEŞİLADA) KİLİSESİ   
İlçede, Yeşilada içinde bulunuyor. 19.yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. Yan duvarlar, moloz taş ile örülmüş. Çatı, beşikçatı olup, iç yüzü harç sıvalı. Eğirdir Belediyesince 1993 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır 


Eskiden Rum asıllı Hıristiyan Hacı adaylarının Kudüs'e gitmeden önce yolları üzerinde bulunan Ayastefanos Kilisesini ziyaret ettikleri ve burada ayinler düzenledikleri belirtilmektedir.


ŞEYH MUSLİHİDDİN TÜRBESİ
Yeşilada içinde olup, ahşap bir mezar ve mescitten ibarettir. Mescid kısmına ahşap bir merdivenle çıkılır. Çatı alaturka kiremitle kaplıdır. IX. veya X. yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır. Türbesinde bulunan dikişsiz bir gömlek Konya Müzesine gönderilmiştir. 


MAVİGÖL OTEL RESTORANTI
Eğirdir gölüne gelipte balık yemeden dönmek olmaz. Eğirdir Gölünün doyumsuz manzarası karşısında, levrek, sazan veya alabalığınızı yiyebilirsiniz.
Yeşilada'da bulunan restaurantların hepsini, güleryüzlü hizmeti ve muhteşem manzarası ile, tereddüt etmeden tercih edebilirsiniz. Biz tercihimizi Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Otelleri Eğirdir şubesi olarak hizmet veren Mavigöl Otel Restorantını seçiyoruz. 



Eğirdir gölünün özel hazırlanan soslu levreği en önemli  spesiyalleridir. 




 Eğirdir gölü tekne gezisi 








HIZIR BEY CAMİİ 
Eğirdir'de bulunan camilerin en büyüğüdür. Ulucami olarak da bilinir. Yapılış tarihi hakkında, herhangi bir bilgi yok. Ancak, 1328 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Duvarları kargir ve üstü toprak damlı olarak yapılmış. 3000 kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin damının bir kısmı açık bırakılmış. Çünkü, kışın biriken karların atılması planlanmış. Caminin içinde, bir de kar kuyusu yapılmıştır. 


Cami; 1814 yılında, Eğirdir’de çıkan bir yangın sonucu yanmış. Halktan toplanan paralar ile, eski tarzına uygun olarak yeniden yapılmış ve 1980 yılında ibadete açılmıştır. 1883 yılında ise, çatısı kiremitle örtülmüş. Caminin minaresi kale suru üzerinde, kale kapısı üzerinde inşa edilmiş. Bu hali ile, orijinal bir görüntü ortaya koyuyor. 2009 yılında tekrar restore edilerek Orijinal haline getirilmiştir.


DÜNDARBEY MEDRESESİ (TAŞ MEDRESE):
Eğirdir ilçesinin en merkezi yerindedir. 1237 yılında, Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında han olarak yapılmıştır. Daha sonra, 1301 yılında, Hamidoğlu Dündar Bey tarafından medreseye çevrilmiştir. Yapının girişinde büyük bir taç kapısı vardır. 
TAÇ KAPI KİTABESİ 
“Han olarak yapılan bu imaretin Büyük Sultan, Ulu Şehinşah, Arap, Acem-iki deniz ve iki karaya hakim II. İskender, Sultanlar Sultanı”; Kapının üstünde: “Kafirleri ve müşfikleri kahreden, zındıkları ve haricileri söküp atan ve bağilleri yok eden, halkın mutemedi ve halifenin yardımcısı” Kapının sol tarafında: “Tanrının halifesi, Rum, Ermeni Beldeleriyle, Şam, Diyarbakır ve Efrenç Sultanı, Selçuk Hanedanı’nın Tacı, dünya ve dinin medetkarı, Kılıçarslan oğlu ve Keykubad oğlu Keyhüsrev tarafından 635 yılında yaptırılmıştır.” şeklinde ibare bulunmaktadır. 


Yapı, 2 katlı olup, 30 hücresi bulunmaktadır. Geometrik desenlerle süslenmiş büyük kapıdan içeri girilince kısa bir giriş holünden sonra, ikinci kapıdan avluya girilir. Avlu kareye yakın dikdörtgen şeklindedir. Medrese iki katlıdır. Üst kısmı yıkılmış fakat daha sonra tekrar yapılmıştır. Şu an kullanılmayan İkinci kata çıkmak için 12 basamaklı bir merdiven vardır. Medresenin 11 odası, mermer sütunlu revak altına tesadüf eder. Odaların altısı avlunun sağında, beşi solundadır. Büyük kapının karşısındaki kemerli divanhane veya dershanenin altında odalar vardır. Halen bu medrese işyerlerine dönüştürülmüş durumdadır. 


ALTINKUM PLAJI
Eğirdir tren istasyonunun altındadır. Plaj, ince kumlu olup, gölün yüzmeye en elverişli yerindedir. Kıyıdan itibaren, 200 metre ilerlenmesine rağmen, insan boyunu geçmeyen, sığlığı ile güvenli ve tercih edilen bir plajdır. Alt yapı ve çevre düzenlemeleri sonucu “Mavi Bayrak” ile ödüllendirilmiştir. Düzenli olarak, gölün su analizleri yaptırılmaktadır. Plajın; 50 çadırlık bir kapasitesi olup, kiralık bungalowlarda bulunmaktadır. Plaj girişinde bir de Otopark bulunmaktadır.  Plajda her türlü imkan mevcut olup Cankurtaranlar da herhangi bir olumsuzluğa karşı görev yapmaktadırlar. 


Mavi bayraklı Altınkum Plajı, Yumuşak suyu, deniz kumlarını aratmayan plajı ile insanı cezbetmeye yetiyor. Yazın sahilde yaşanan kalabalık adeta bir karnaval havası hissettiriyor insana.. Şezlong, minder, şemsiye kiralık olarak hizmete sunuluyor plajda, ayrıca duş ve giyinme içinde kabinler bulunuyor. Günübirlik yada haftasonu arabanızla gidip mavinin her tonunun olduğu Eğirdir gölünde yüzüp dönmek mümkün.








Eğirdir Dağ Komanda okulu eğitim alanı 


BEDRE KOYU PLAJI
Eğirdir Gölü'nün Kuzeyinde Barla yolu üzerinde yer alan Bedre Koyu ve aynı isim taşıyan Bedre Plajı pek çok insanı kendine çekmektedir. Barla Dağı'nın eteklerine doğru boylu boyuna uzanmış Eğirdir Gölü'nün girintili çıkıntılı koylarından en büyüğü olan Bedre Koyu güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.


2 kilometreyi bulan sahil şeridi ile bölgenin en büyük plajı olma özelliğini de koruyan Bedre Plajı Eğirdir Kaymakamlığı tarafından işletilmekte ve yaz aylarında ortalama günde 1500 - 2000 ziyaretçi sayısına ulaşmakta. Su sporlarını yapmak için oldukça müsait bir konumda olan Bedre Plajı emniyet açısından da oldukça güvenli bir plajdır. İnce taneli kumsalı ve özellikle çadır kamp turizmi için çok uygundur.





















7 yorum:

hef dedi ki...

Güzel fotograflar ve bilgiler

*kelebekana*-* dedi ki...

bol resimli olması çok güzel birkaç defa gitmiştim ama birde şimdi gezdim güzel resimler ..

Derya dedi ki...

Süper.. yeniden buldum bloğunuzu, keyifle takipteyim.

uzmanamator dedi ki...

Fotoğrafla çok güzel gerçekten de ve mekanlar da çok güzelmiş ismini duyduğum bir yerin fotoğrafının beni bu kadar şaşırtacağını hiç ummazdım teşekkürler...

hüzün dedi ki...

fotoğraflar harika.. insanın orda olası geliyor.. yolum düşerse bu bilgiler/tavsiyeler aklımda olacak.. emeğiniz için teşekkürler..

Eğirdir Gezilecek Yerler dedi ki...

Eğirdir Gölü gerçekten çok güzel bir yer. Sadece gezilecek bir göl değil, aynı zamanda adaları, plajları ve tarihi yapılarıyla turizm açısından gözde bir mekan. Yazınız için teşekkürler.

Tuncay Doğan Kalemoğlu (TDK) dedi ki...

çok güzel.
Eğirdir' de yaşadım, bilirim...
ilkokul 5.sınıf gidiş(1969) ve sonrası...
ilkokul, ortaokul, lise ve sonrası devam eden süreç...
tekrar yaşamak bu sayfalar ile...
güzeldi...
güzel emek, güzel anlatım, teşekkürler.

www.tdkalemoglu.blogspot.com