13 Haziran 2014 Cuma

*** TARİHİ İZMİR CAMİLERİ ***

KESTANEPAZARI CAMİİ
1667 yılında inşa edilen Kestanepazarı Camii, kare bir mekan üzerine büyük bir kubbe etrafında dört kubbeye sahip. Alışverişin kalbinin attığı sokağa da adını vermiş olan Kestanepazarı Camii'den gelen Ezan sesi burayı dinginliğe ve huzura kavuşturuyor. Yani sokağa adını vermiş olan Kestanepazarı Camii elbetteki bu bölgenin kalbi hem de kapısının ardında gördüğünüz merdivenlerden çıktığınızda, huzura adım atabileceğiniz bir saadet kaynağı. İzmir'de "Tarih yok, huzur yok.." demeyin lütfen, Kestanepazarı Camii'ni görmeden. 




Cami, büyük kubbe dört sütuna oturtulmuştur. Köşelerinde küçük kubbeler vardır.Hayran kalınan mihrabın, Selçuk'da bulunan İsa Bey Camii'den getirtildiği söyleniyor. Cami halen faaliyette olup bilhassa cuma günleri esnafın başlıca ibadet mekanıdır. 


HİSAR CAMİİ
İzmir'in en büyük camisi Hisar camii'dir. 1592 yılında yakup bey tarafından yaptırılmıştır. “Ve Men dehalehu kane amina” yazıtının Hisar camii kapı üstündeki altın varaklı pırıltısı sönmeden hala durmaktadır; 
“Bu kale'den içeri girdikten sonra, o kalenin içindeki adam emin olur!” 


Kesme taştan inşa edilen cami, İzmir’in en gösterişli camilerinden biridir. iç mekân osmanlı süsleme sanatının en güzel örneklerinden birini sergilemektedir. Ahşap minberi sedef kakmalıdır. 


Hisar Camisi adında neredeyse kentin tüm hikâyesini, bedeninde de kentin tüm geçmişinden artakalan taşları saklar. Hisarönü’nün boğucu kalabalığının ortasında yükselen camiden içeri adım attığınızda istemsiz bir güven duygusu kaplar içinizi.. 


“İçeri giren güvendedir.” Kapının üstünde böyle yazdığına kimse dikkatlice bakmamıştır belki. Dışarıdaki kalabalık, keşmekeş, uğultu, saldırganlık, işporta ruhu caminin önünü, Hisarönü’nü ne denli boğarsa boğsun kapıdan içeri adım atacaklar için başka bir zemin, zaman ortaya çıkar ve onları kendi dünyasına alır...  


HATUNİYE CAMİSİ
İzmir Anafartalar Caddesi’nde bulunan bu camiyi Hacı Hüseyin isimli bir kişi eşi Tayyibe Hatun için 1739 yılında yaptırmıştır. Bu nedenle de camiye Hatuniye Camisi ismi verilmiştir. 


Kesme taştan yapılan cami kare planlı, üzeri tromplu bir kubbe ile örtülüdür. Bu merkezi kubbe üç küçük kubbe ile desteklenmiş olup, ilk ana mekânı örten kubbe 12 köşeli kasnak üzerine oturtulmuştur.  




ŞADIRVAN CAMİİ
Ünlü seyyah Evliya Çelebi'ye göre Şadırvan Camii 1636 yılına yapılmıştır. 1815 yılında onarım görmüştür. Cami, adını yanında ve altında bulunan şadırvanlardan almıştır.  




Evliya Çelebi'nin beyaz bir inciye benzettiği caminin doğu kısmında tek şerefeli bir minaresi, batısında da bir kütüphanesi bulunmaktadır. 


KEMERALTI CAMİİ
Kemeraltı Camii'nin 18. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. 1774 ve 1892 yıllarında tamirat görmüştür. Zeminde olup tek kubbesi bulunan caminin etrafında medrese, kütüphane ve sebil vardır. 




KONAK YALI CAMİİ
İzmir, Konak merkez ilçesinde Konak meydanında, Hükümet Konağı önünde yer alan camidir.
18. yüzyılda klasik Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilmiş olan firüze çinilerle süslü cami, Konak Meydanı ile özdeşleşmiş bir yapıdır. Yanında İzmir Saat Kulesi ve 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar tarafından şehit edilen Hasan Tahsin için dikilen İlk Kurşun Anıtı bulunur.


GAZİ EMİR SULTAN TÜRBESİ
İzmir’in Türk kimliğine kavuşmasını sağlayan Aydınoğlu Gazi Umur Bey' in komutanlarından Seyyid Mükremiddin’in mezarının bulunduğu zaviyedir. Seyyid Mükremiddinn’in 1340-1350 yılları arasında öldüğü sanılmaktadır. 


Emir Sultan Türbesi’nin bahçesinde birde Hazire* bulunmaktadır. (*Cami, türbe, tekke vb. yerlerde ki küçük mezar yeri.) Hazirede Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii Banisi Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyüklerinin naaşları da yer almaktadır. 
Haziredeki bir çok mezar taşı harap halde veya kayıptır.







1 yorum:

Unknown dedi ki...

Güzel çalışmanız için teşekkür ederiz.

Kemeraltı Çarşısı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, Tarihi Kemeraltı Esanf Derneği tarafından hazırlanan Kemeraltı Tarihi Çarşı Tanıtım Rehberi Kemeralti.info insternet sitemize göz atabilirsiniz.