Popüler Yayınlar

24 Kasım 2011 Perşembe

*** KNİDOS ANTİK KENTİ/DATÇA YARIMADASI ***

Antik çağ kenti olan Knidos, muhteşem konumuyla bölgenin en güzel antik kentlerinden biri. Datça’ya 40 kilometre mesafedeki Knidos’a vardığınızda, yarımadanın en uç noktasındasınız demektir. Bir yanınız Ege Denizi, bir yanınız Akdeniz’dir. Antik çağın en ünlü ve zengin kentlerinden biri olan Knidos, sadece Akdeniz’deki gemilerin rotası üzerinde stratejik bir konuma sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda, bilim, mimarlık ve sanatta ileri, kozmopolit bir kentti. Knidos’ta, ünlü matematikçi, astronom, fizikçi, mimar ve yasa koyucu Eudoksos, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos yaşadı. Hatta kent altın çağında, Kos’taki önemli tıp merkeziyle rekabet edebilecek bir tıp okuluna da sahipti.


Knidos’da ilk kazılar İngiliz araştırmacı Charles Newton tarafından 1856-1858 yıllarında yapılmıştır. Knidos, Antik Çağ’ın önemli bir ticaret merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda da bir kültür ve sanat kenti de olmuştur. M.Ö.IV.yüzyılın ünlü heykeltraşı Praxiteles’in Knidos Aphrodite Tapınağı’na yapmış olduğu Knidos Afroditi, arkeoloji yönünden ünlü bir eser olarak tanımlanmıştır. Tabelalar, çok iyi olmasa da, bunlara göre antik kent içinde kendi turunuzu yapabilirsiniz. Teraslar halindeki antik kentin kalıntılarına tımanırken, aniden önünüze çıkacak çukurlara dikkat. 1987 yılından beri kazıların devam ettiği ören yerinde, iki tiyatro, agora, Apollon Tapınağı ve Sunağı, güneş saati, Demeter Kutsal Alanı ve odeon kalıntılarını görmek mümkün. 


Gişeden (08:00’den günbatımına kadar açık) girer girmez sağınızda iyi durumda bir Hellenistik tiyatro, solunuzda yatların demirlediği güney limanı var.


Güney Limanı..
Önemli bir liman kenti olan Knidos, mal alıp satmak ya da açık denizdeki kötü hava koşullarından korunmak isteyen gemilerin uğrak yeriydi. Ancak kentin efsaneleşmesinin nedeni, bugün dünyada birçok kopyası olmasına rağmen orijinali bulunamamış, çıplak Knidos Afroditi heykeli. Heykeltıraş Praksiteles’in M.Ö. 4. yüzyılda yaptığı bu eserin ünü, dünyada çıplak olarak tasarlanmış, ilk kült Afrodit heykeli olmasından kaynaklanıyor. 


Knidos'un tepe noktasından Ege'ye bakış... 


Knidos'un tepe noktasından Akdeniz'e bakış.. 


Knidos'a (gelmeden) araba ile 15 dakika uzaklıkta şirin, eski bir Rum köyü olun Yazı köyünden geçilir.. Knidos Turuna katılanların çay-kahve molası verdikleri küçük kahveleri, köyün caddesinin kenarlarında yöreye has ürünleri satan gülüryüzlü köylüler karşılar sizi.. Buradan yaş badem almadan yola devam etmeyin.. .


Knidos'un 21 km'lik yolu çok kötüdür, gidiş geliş değil neredeyse tek şerittir. hızlı giderseniz anında karşıdan gelen arabayla burun buruna gelebilir, hatta şarampole yuvarlanabilirsiniz.. Fakat manzaranın güzelliği ve sizi bekleyen gizemli Knidos'a ulaşmak arzusu içinizdeyken yolu pek önemsemiyorsunuz..  


 Yol boyunca ara ara durup bu güzellikleri görüntülemek istiyorsunuz…

















6 yorum:

Unknown dedi ki...

resimler bu soğuk kış gününde içimi ısıttı gerçekten harika:)))

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Yeniden merhaba :) Ne de güzel içim ısındı fotoğrafları görünce ..

didem dedi ki...

Denizin rengi bir harika

Adsız dedi ki...

Mavi İklimli bir gezi...Albüm çok güzel...

Pabuc dedi ki...

Sürekli ziyaret edilecek bloglar listem de ilk sıralara yerleştiniz bu güzel fotograflarla....

bu linki blogunuza eklerseniz biz de eski yazılarınızı okurken zorlanmayız diye umuyorum (haddim olmayarak) http://www.linkwithin.com/learn?ref=widget

Saygılar..

Unknown dedi ki...

Olsada hoş olmadada vaktiniz kısıtlıysa gitmesenizde olur tam bir gününüzü alıyor sıkıcı ve tehlikeli bir yolculuk yapiyorsunuz