Popüler Yayınlar

17 Haziran 2014 Salı

*** FİNCANDA PİŞEN KAHVE/KIZLARAĞASI HANI/İZMİR ***

İşte karşınızda İzmir'in meşhur fincanda pişen türk kahvesi. Emin olabilirsiniz ki tadına doyamacaksınız. Dibekte dövülmüş kahveyi fincanda pişiren en iyi mekan neresi derseniz akla gelen ilk mekan kesinlike kahveci Ömer usta. 
Bu kahvenin en büyük iki özelliği; 
1) Dibek kahvesi olması 
2) Fincanda pişmesi


Kızlarağası Hanı İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir handır. Günümüzde Kemeraltı'nın turistik ve tarihi alışveriş mekanlarından biridir. Han'ın inşa kitabesindeki tarihe göre 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kızlarağası hanı, içine girer girmez acı kahve ve tütsü kokularının yüzünüze çarptığı, çeşit çeşit antika eşya ve takıların bulunabileceği, İzmir'in görülesi gezilesi mekanıdır… 


Kızlarağası Hanı aslında ülkemizin her noktasında bulabileceğimiz ya da gördüğümüzde yadırgamayacağımız bir yapı. Çünkü İstanbul'da Kapalı Çarşı ya da Mısır Çarşı'sı neyse Edirne'de Arasta Çarşı'sı neyse Kızlarağası Hanı'da İzmir için o. Yani bir kapalı çarşı.
İçinde baharatçıları, gümüşçüleri, antikacıları, şalcıları, ev eşyaları ve el sanatları satan dükkanları bulabileceğiniz bir çarşı.. 




KAHVECİ ÖMER USTA 
Fincanda pişen Osmanlı Usulü Türk Kahvesi Mimar Sinan zamanında Konya-Karamandan Üsküp ve Saraybosna (Sarejevo) şehrine giden cami, han, hamam ve köprü inşaatlarında taş işçisi olarak çalışan atalarımız tarafından pişirilmekteydi. Bu inşaatlarda çalışan taş işçileri bir yandan çalışırken üşümemek için yaktıkları mangal ateşine fincanlarını sürerek kahvelerini kül içerisinde pişirirlermiş. Hem taş kesip, taş oymacılığı yaparken hem de kahvelerini içerlermiş. Bu iş için ayrıca bir cezve kullanmazlarmış. O dönemde kahveler deve sırtında Yemenden getirilirmiş. Şimdiki gibi Brezilya ve Kolombiya kahveleri yokmuş. Eski bir diplomat olan Ömer Usta diplomatlık görevi sırasında Üsküpte eski bir Osmanlı kahvehanesinde bu doyumsuz lezzetle tanışmış. Bilahire emekli olduktan sonrada Kızlarağası hanının arkasında tarihi bir mekanda otantik bir dokuda bu lezzeti müşterilerine sunmaya başlamıştır. Bazı kişiler fincanda pişen kahveyi ben icat ettim diye çıksa da fincanda pişen kahvenin tarihi ve aslı böyledir. 


Dibekte dövülen kahvenin Ömer Usta'nın otantik mekanında ve hünerli ellerinde nasıl bir doyumsuz lezzete ve keyifli sohbete dönüştüğünü görmek için buraya gelip bu kahveyi yerinde içmeniz gerekiyor..  




Kahvenizi yavaş yavaş için, çünkü fincanda pişiriliyor, alev gibi geliyor önünüze.. 



3 yorum:

Adsız dedi ki...

Kahvenin köpüğü dökerken kaybolmasın diye böyle bir şey icat etmiş olmalılar. :)
Fincanın sıcak olmasından dolayı içmesi gerçekten zor olmalı.

Furkan YETEK dedi ki...

Gerçekten Kahvenin ustasıymış, nefis gözüküyor tadı da eminim bir o kadar güzeldir...Selam ve Dua ile...

Handan dedi ki...

Ah, nasıl güzel geldi bu İzmir turu, özlemişim... Konak'ta çalışırken sık sık giderdik kahve içmeye. Öğle tatili daha bir dinlendirici olurdu oranın atmosferinde:-)