Popüler Yayınlar

15 Ağustos 2014 Cuma

BETON HELVA / TRABZON

Bugün yarım asrı aşkın süreyle Trabzon Uzun Sokak'ta varlığını sürdüren Beton Helva hikayesi, 1900’lü yılların ortasına yani kurucusu olan Mustafa Özbak’ın çocukluk yıllarına dayanmaktadır. 1954 yılında Mustafa Özbak, Trabzon piyasasına kendi helvasını sunar. Piyasaya sürülen bu yeni helvaya o yıllarda bir üst katında yer alan Beton Mimarlık İnşaat bürosundan esinlenerek “Beton Helva” adı verilir. Helvanın yanı sıra Koz Helvası, Dondurma ve Şira üretimide yapar. 


Yaklaşık 1 metre çapında bloklar halinde hazırlanıp pala benzeri bıçaklarla kesilerek satılıyor. Ağızda hemen dağılması ve uzun süre tazeliğini koruması inanılmaz…


Beton helva, 3 tonluk sipariş almasına rağmen günde 2 ton helva üretiyor. Bunun 400-500 kilosu Trabzon'da tüketilirken geri kalanı Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılıyor. Gurbetçiler sayesinde Almanya, Hollanda ve Fransa da Beton Helva'yı biliyor. 


Tercihimi helva üzerine dondurma şeklinde kullanıyorum. Helva muhteşem ağızda hemen eriyor. Mustafa Özbak, iyi helvanın nasıl anlaşılacağını söylüyor. Boğazda yanma yapmayan 300- 400 grama kadar ekmeksiz yenebilen, ağızda hemen eriyen helva iyi yapılmış demektir. 


ÜZÜM ŞIRASI 
Adıyaman Besni üzümlerinin çekirdeği ile ezilerek su içinde uzun süre bekletilere üzümün ve üzüm çekirdeğinin bütün minerallerinin suya geçmesi ve maya bakterilerini mayalaması ile elde edilen bir içecektir. Kan yapıcı mineral takviye edici ve vitamini ile zengin bir içecektir. Yani serinletir ve enerji verir. Anadoluda çok kullanılmakta olup insan bünyesine çok faydalıdır. Beton Helva tarafından 1953 yılından beri ticari amacla üretimi yapılmakta olup lezzetine diyecek bir söz yoktur..  

Beton Helva: Uzun Sokak No:21 Trabzon 
Tel: 462 321 25 50

Hiç yorum yok: