13 Ağustos 2014 Çarşamba

BANDIRMA VAPURU / SAMSUN

Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir.




Bandırma vapuru, İstanbul'dan çıkarken Sirkeci Rıhtımı'nda durdurularak İngilizler tarafından sıkı bir denetimden geçirilmiştir. İstanbul Boğazın'dan Karadeniz'e çıktıktan sonra hafiften esen rüzgar birden kendini şiddetli bir rüzgara bırakmış ve 279 grostonluk gemiye yüklenmeye başlamıştı. Geminin İstanbul'dan hareketinden bir süre sonra, İngiliz işgal kuvvetleri tarafından bir destroyer gönderilerek, Bandırma Vapuru'nu geri çevirmek yada batırmakla görevlendirilmişti. Fakat Bandırma Vapuru İngiliz işgal kuvvetlerinin planladığı rotayı takip etmediği için yakalayamamışlardır. 


Bandırma Vapuru'nda Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte 76 kişi yer alıyordu. Atatürk ve 21 subay, er, erbaş ve katiplerin haricinde, kömürcü, ambarcı, kamarot, tayfa gibi görevlerde 21 sivil personel de tarihi yolculukta yer aldı.
Ancak, bu 21 sivil personelle ilgili, resmi belgelerde en ufak bir iz bulunmuyor. Personelin isim ve görevleri, gemiyle ilgili belgelerde yer alsa da, sicil bilgileri ve bu personelin akibeti konusunda en ufak bir iz yok.   
















Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin birebir ölçülerde yaptırdığı ve aslına uygun biçimde dekore ettiği Bandırma Vapuru Müzesi, Doğu Park'ta yaklaşık on yıldır ziyarete açık...

Hiç yorum yok: