26 Ağustos 2014 Salı

ESKİŞEHİR ÇİĞ BÖREK VE MET HELVASI

Papağan çiğ börek , Eskişehir’de çiğbörek konusunda ilk 3 içinde yer alır. 
Şehrin tam merkezinde ve 1975'ten beri faaliyette.. 


Çiğ börek su, hamur, un, tuz ve içine konulan harçtan yapılıyor. Hamur 1-2 saat dövülerek işleniyor, pişince kabarmasının nedeni de bu imiş. 


Börek harcı kıyma ya da peynir olabiliyor ancak Papağan’a göre Çiğ böreğin aslı kıymalı imiş o nedenle peynirli satmıyorlar. Kıyma harcında dana kıyma, pişmiş soğan, yuz ve karabiber kullanılıyor. Kızartma yağı olarak ise ayçiçeği yağı kullanılıyor. 


1923 yılından bu yana Eskişehir’de faaliyet gösteren bir şekerleme markası olan Balkan Helva, Türkiye’de geleneksel helva ve lokumun yanı sıra, Eskişehir'e özgü Met ve Nuga’nın da en önemli üreticilerinden biri konumundadır. 


Met helvası, Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran ünlü lifli helvasıdır.
İsmini, met(çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met Helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür. 
Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak lif haline getirilmiş, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir.

Hiç yorum yok: