Popüler Yayınlar

24 Haziran 2011 Cuma

HAYMANA KAPLICALARI

"Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezi’nin 30 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, nitelik bakımından Haymana Kaplıcası dünyada Fransa'nın Vişi Kaplıcalarından sonra ikinci sırada yer alıyor.."
Ankara'nın Haymana İlçesi, Karasal iklimin hüküm sürdüğü Haymana Platosu üzerine kurulmuş olan ve kaplıca yönünden kendini her geçen gün geliştirmekte olan şirin bir ilçedir. Kaplıca, modern anlamda size bütün olanakları sunabilmektedir.. Haymana'da birçok kaplıca faaliyettedir. Bunlardan biride Çağ Hayme Sultan tesisleridir..
YER: Haymana Kaplıca alanı Ankara İlinin güneyinde yer alan Haymana İlçe merkezindedir. İlçe Ankara iline 73 km uzaklıkta bulunmaktadır.
ULAŞIM: Kaplıcanın bulunduğu alana, karayolu ile gitmeyi tercih ediyorsanız Ankara’dan Haymana ilçesine düzenli olarak sefer yapan toplu taşım araçları bulunmaktadır. Bu yüzden kaplıcaya ulaşım oldukça kolaydır. Eğer kaplıcaya hava yoluyla gitmek isterseniz Esenboğa Havaalanına yaklaşık 100 km. uzaklıkta bulunmaktadır.


Çağ Hayme Sultan Termal Tesisleri 2.Etap Çocuk Havuzu...
42 C lik kaynak ve 38-39 C lik havuz ısısı ve zengin yararlı içeriği nedeni ile herhangi kimyasal, biyolojik veya fiziksel bir işleme tutulmaksızın doğrudan kullanılabilmektedir. Dünyada birçok kaplıcada termal suyun ısısı doğrudan insan kullanımı için ya yüksek ısıda (70-90C) ya da düşük ısıda (20-30 C) olması nedeniyle, soğutma ve ısıtma işlemiyle kullanıma sunulabilmektedir. Bilindiği gibi buda suyun özelliklerinin kaybına neden olmaktadır. Isıtma ya da soğutma herhangi bir fiziksel işleme ihtiyaç olmadan doğrudan doğruya doğal haliyle kullanılabilen Haymana Termal Suları bu özelliği ile dünyanın seçkin termal sularından biri olarak anılmaktadır.




Hayme Sultan 2. Etap 1+1 Devremülk daireler(yatak odası)  


Hayme Sultan 2. Etap 1+1 Devremülk daireler.. (Salon+Mutfak)  


Balkondan manzara.. 


Haymana'daki modern tesislerden biride Doktorun Oteli dir. 


Diğer modern tesisler...
Sağdaki; Haymana Resort Otel
Soldaki; Çağ Hayme Sultan 3.etap 
(Çağ Hayme Sultan 3.etap devre mülk satısları dolmak üzere ama 4. etap'ta istenilen devreler seçilebilir inşaat halinde 2012 sonunda teslim edilecek)


Haymana merkezdeki en eski tesislerden biri  Haymana Belediyesi Merkez Kaplıcası




Haymana ilçesinin ismini nerden aldığına dair aslında ilginç ve bir o kadar da düşündürücü bir hikayesi vardır. Ben bunu ilk okuduğumda çok şaşırmıştım çünkü şimdiye kadar hiç duymadığım bir tarih bilgisiydi. Siz de okuyunca çok şaşırabilirsiniz.
Haymana ismini ilçe merkezinde türbesi bulunan Hayme Ana türbesinden almıştır. Peki kimdir bu Hayme Ana? Hayme Ana, Kocası Gündüz Alp’in vefatından sonra dağılma noktasına gelen Kayı boyunu Aşağı Sakarya vadisine daha sonrada Domaniç Çarşamba’ya selametle getirerek cihanın en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu’nun temelini atmış olan kadındır. Oğlu Ertuğrul Gazi’yi hep büyük olma cihana hükmetme kişiyle yetiştirmiş torunu Osman Gazi’nin elinden tutarak geleceğin devletinin nasıl kurulacağını nasıl olması gerektiğini hayal etmiştir. Buradan da anlayacağınız gibi Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi oluyor. İşte onun ismi olan Hayme Ana zamanla halk dilinde Haymana olmuştur.
Kaynak : http://www.haymana.bel.tr/


CİMCİME SULTAN SÖYLENCESİ:
İlçe merkezinde, Cimcime Sultan Türbesi bulunuyor. Bunun enteresan bir söylencesi var. Şöyleki: “Çocuğu olmayan bir aile; o tarihte, Saraydan, Cimcime isimli bir kız çocuğunu evlatlık olarak alırlar. Cimcime Sultan, gün geçtikçe büyük ve gelişir. Aile, onu kendi öz evlatları gibi bağırlarına basarlar. Ancak, bir süre sonra, bu ailenin kendi çocukları da olur. Bu yeni doğan kız çocuğu; Cimcime Sultan ile birlikte büyür, ancak, onu kıskanmaya başlar.
Zamanla: annesiyle birlikte, bu kıskançlık duygusu sonucu, Cimcime’yi evden uzaklaştırmaya karar verirler. Sonunda: baba Bizar’da, evlatlık Cimcime’nin evden uzaklaştırılmasını kabul eder.
Baba, bir gece, Cimcime’yi evden çıkarır ve bugünkü kaplıcanın sıcak suyunun kaynağının bulunduğu: sık ormanlık alana götürür. Onu, orada uyutur ve bırakır kaçar. Cimcime; bir süre sonra, korku içinde uyanır. Sıkılır ve üzülür. Bütün vücudunu sivilceler kaplar ve kabuklu yaralar oluşur. Bu sivilce ve yaraların ağrı ve sızılarına dayanamayan Cimcime; yakınından çıkan sıcak suda yıkanmaya karar verir. Bu sıcak suda, birkaç kez yıkanınca, ağrılarının geçtiğini ve yaraların iyileştiğini görür.
Sonuçta: Cimcime sultan, yeraltından çıkan bu suyun yararına ve şifasına inanır ve suyu sahiplenir. Suyu; çevresinde, herkese önermeye başlar. Bu arada:  kendisini orada terk eden, babalığı, bir süre sonra merakını yenemez ve gelir Cimcime’yi görür. Cimcime’nin daha da serpilmiş ve el-yüzü, nur içinde olduğuna inanamaz.
“Kızım, sana ne oldu ki, değişiverdin?” der. Cimcime:
“Uyandığım zaman her tarafım ağrı ve sızılar içinde idi, şu kaynayan suda yıkandım, böyle oldum, iyileştim” der.
Daha sonra ise, ilaveten:
“ Baba, öldüğüm zaman, beni buraya gömün, bana bir türbe yaptırın, adını Cimcime Sultan koyun” der.
O gün, bugündür şifalı su: şifa kaynağı olduğu biliniyor ve birçok hastaya deva oluyor..




Son dönemde belediyenin, ilçenin yol ve kaldırım taslarını yenileyerek ve binaların dış duvarlarını boyayarak ilçeyi güzelleştirme yolunda önemli adımlar attığı görülüyor...


Bölgede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yükseklik 1251 metredir. Ormanlık alanların az olması nedeniyle, yıllık yağış miktarı oldukça düşüktür. Bu yüzden kuru tarım ağırlıklı ziraat yaygındır. Bölge akarsular bakımından fakirdir. Orman alanları yaklaşık 500 hektardır. Arazi genelde küçük tepecikler şeklindedir, büyük dağlar yok...








Haymana tam bir tedavi merkezi, güzel bir dinlenmeye ihtiyacınız bulunduğunda, mutlaka Haymana’ya gidip, buradaki tesislerde, kısa bir tatil yapmalısınız.

11 yorum:

B'r'cm'marinmabed' dedi ki...

Bu kış annemi götürmüştüm,odalar çok konforlu,kendim vakit darlığından sadece 1 saat kalabildimorada ama kaplıcanın kendine has kokusu,nemi ve atmosferi bile tedavi edici...

Unknown dedi ki...

ankaranın ilçeleri nedense ban itici gelir beypazarı dışında..umarım haymanayıda gezmek bir gün kısmet olur..

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Merhaba!
Kaplıcanın havuzunu görünce dalıp orada boğulasım geldi.O zaman ne anlamı var dedim kendi kendime...Çok hoş bir mekanmış gerçekten.Aklımın bir kenarına yerleştirdim.Cimcimenin hikayeside çok hoşmuş.
Teşekkürler:)

didem dedi ki...

Su kaplicalarin suyu buyulu gibi degil mi ne kadar cok seye iyi geliyor! Devremulk daireler cok guzel, otel gibi.

Gülen Tezer dedi ki...

Merhaba fotoğraf kafalarımızın aynı olduğu blog sahibi arkadaşım :)
EĞER ÖYKÜYÜ SÖZCÜKLERLE ANLATABİLSEYDİM BİR FOTOĞRAF MAKİNESİNİ PEŞİMDEN SÜRÜKLEMEM GEREKMEZDİ..
Bu kadar net, temiz anlatamazdı bir fotoğrafla sözcüklerin birbirinin üzerine düştüğündeki izin mükemmel dansı..
Ne zaman babamla gezintiye çıksam ne zaman fotoğraf çekmeye başlasam babam 'hadi kızım, Gülen hadi' derdi; 'yolumuza devam edelim' Şimdi O da anladı, ilginç bulduğu, ışığını sevdiği görselliklerin etrafında dolanıp 'bak şuradan al, bak şu açı daha güzel' deyip fotoğraf çekmem konusunda beni yüreklendiriyor :) Çok amatör bir ekibim var benim; Fujifilm FinePix S. Yaşadığım yer fotoğraf çekimi açısından ideal bir yer. Doğa, ışık, gün batımları, doğumları ki gün doğumlarını doğum yapan kadın acısında hissedip ben de acı çekiyorum ama mutlu bir acı hissi bu.
Haymana'ya gelince,o açık havuz var ya; o havuzdan hiç çıkmadım geçen sene temmuz ayında. Nisan devresindeki odalardan birine sahibim; derler ki kaplıca için en uygun zaman elmaların çiçek açtığı zamandır.
Çağ tesislerinin ici programında 140 ülkeyle takas yapılan uygulaması da başlamak üzere.
Devremi istediğim bir ülkede toplam dört kişi ile birlikte sisteme sadece 150 euro ödeyerek geçirebileceğim demek oluyor bu.
Şimdiden yaydım kocaman haritamı salonun orta yerine, çekeceğim fotoğrafların hayalini kuruyorum :)
Profildeki anlatımınız da çok hoşuma gitti, elinde fotoğraf makinesiyle fotoğraf çeken insanlara bakış açısının biraz değişmesini ve bunun bir sanat olarak hak ettiğinden fazla değer görmesini diliyorum.
Blog yazıma bıraktığınız yorum için de çok teşekkürler, mutlu olup gurur duydum..
Sevgilerle..

Adsız dedi ki...

bir gün bir telefon geldi çağ hayme kaplıcada devre mülk tanıtımı ve 1 gece ücretsiz konaklama diye gittik saat 15:00 civarlarında odamıza yerlestik 2 bucuk saat kadar kaplıca havuzundaydık rehber geldi ve 18:30 da yemek ve 19:30 da tanıtım yapılcağını acıkladı her şey gayet güzeldi ve tanıtım başladı bize 4 cü etaptan bahsedildi 2 kattan 1+1 yer ücreti sordum 22 000 tl den 14 000 tl ye düştü almadığımızı anlayınca 7000 tl ye taksitle önerdi almayacağımızı beyan ettim tavırları o kadar değiştiki o anı yaşamaınz lazım yani saat 19: 30 a kadar ilgi süperdi ama tantım 22:45 e kadar sürdü aşırı bir stres yaşattılar sanki zorla alacakmışız gibi suratlarındaki ifadeler sanki tehdit vari artık son noktayı koydum ve kalktım ve gittim sabah ki ifadeleri hiç yüz bile vermiyorlar sizin servisiniz bu değil o diyolar ona gidiyorsun bu değil diyolar diğeri diyorlar yani ankaraya kendimizi zor attık çağ işletme grubuna yakışmıyor böyle şeyler lütfen pazarlama elamanlarına dikkat etsinler bir hafta bedava deseler birdaha asla gitmem

Adsız dedi ki...

bir gün bir telefon geldi çağ hayme kaplıcada devre mülk tanıtımı ve 1 gece ücretsiz konaklama diye gittik saat 15:00 civarlarında odamıza yerlestik 2 bucuk saat kadar kaplıca havuzundaydık rehber geldi ve 18:30 da yemek ve 19:30 da tanıtım yapılcağını acıkladı her şey gayet güzeldi ve tanıtım başladı bize 4 cü etaptan bahsedildi 2 kattan 1+1 yer ücreti sordum 22 000 tl den 14 000 tl ye düştü almadığımızı anlayınca 7000 tl ye taksitle önerdi almayacağımızı beyan ettim tavırları o kadar değiştiki o anı yaşamaınz lazım yani saat 19: 30 a kadar ilgi süperdi ama tantım 22:45 e kadar sürdü aşırı bir stres yaşattılar sanki zorla alacakmışız gibi suratlarındaki ifadeler sanki tehdit vari artık son noktayı koydum ve kalktım ve gittim sabah ki ifadeleri hiç yüz bile vermiyorlar sizin servisiniz bu değil o diyolar ona gidiyorsun bu değil diyolar diğeri diyorlar yani ankaraya kendimizi zor attık çağ işletme grubuna yakışmıyor böyle şeyler lütfen pazarlama elamanlarına dikkat etsinler bir hafta bedava deseler birdaha asla gitmem

Adsız dedi ki...

ssk emeklisi olarak maaşımın yarısını 400 tl yi ödedim geçen yıl sorumlu insanların bu yıl için aidatın kaçıncı etapsa bitmesinden dolayı daha aşağı bir fiyatta olacığını söylemesine rağmen 15 gün için bu kadar ASTRONOMİK bir aidatı belirleyen kişileri en basit tabirle sorumluluktan uzak olarak nitelendiriyorum.Bu fahiş uygulamayı ulaşabildiğim potansiyet alıcılar dahil her ortamda dile getireceğim.Ulaşabileceğim Forum sitelerinde yazacıma emin olabilirsiniz!!!burada sınırlı gün kalan biz sakinlerin kadar yüksek bir aidatı ödemeye mecbur bırakılması nekada müşteri memnuniyeti ve hakkaniyetle ölçülebilir anlamıyorum ve şaşırıyorum...

Adsız dedi ki...

hayatımda böyle rezillik görmedim.nedenmi.gelen bir telefon uzerine cag termale davet edildik.ailece gittik.devre mülk tanıtımı.aklımıza yatarsa alalım dedik.herkes güler yüzlü hoş sohbet.yemek yedik.yemegin ardından tanıtım yaptılar.biz begenmedigimiz için düşünmedik.o dakika güler yüzlü davranan kızların tavırları degişti.neye ugradıgımızı şaşırdık.sabah servis kalkış saatinde uyandıracaklarını söylediler.biz uyuya kalmışız tabi ki.arayacak ya arkadaşlar rahat rahat yatıyoruz.gürültülere uyandık.birde ne görelim servis hareket ediyor.bize cok iyi davranan iki yüzlü tanıtım elemanları hiç umursamadılar.zor güc durdurduk servisi.cag termalmi.bedava verseler ne tavsiye ederim.ne de giderim.BURADAN DA DUYURULUR...

Adsız dedi ki...

cag terma mi.beş para etmez.haymanada gidilcek bir sürü güzel otel var.paranızı boşa atmayın.ha gidip bir bakalım derseniz.gidip kendiniz görün

Adsız dedi ki...

Hayatım da ilk defa böyle pis kaplıca görmedim hafta sonu çocuklarımı aldım haymana cimcime sultan kaplıcasına gittim gittigime pişman oldum çocuklarımın hepsi eşim ben mikrop kaptık lanet olsun şifa diye gittik mikrop kaptık pislik içinde heryer