24 Mart 2014 Pazartesi

*** SAMSUN ***

AMİSOS CAFE RESTAURANT
Samsun Amisos tepesi, Samsun'a batı yönünden giriş yaptığınızda, şehir merkezine girmeyip, Batıpark'ın karşısında bulunan tarihi özellikleri korunarak, günümüz modern görüntüleri ile çeşitlendirilmiş çok güzel manzaralı mesire yerlerinden birisidir. Eşsiz Karadeniz manzarasının yanı sıra gezip görebileceğiniz bir höyüğünde olduğu tarihi bir mekan. Amisos Cafe & Restaurant'da tam olarak burada yer almaktadır... 


Amisos Cafe & Restaurant'da menü çeşitliliği yönünden zengin, yemeklerinin lezzet kalitesini ve damak tadınıza uygunluğunun iyi olduğu bir yer. Sunulan hizmetin kalitesi, çalışanların güleryüzlülüğü, mekanın atmosferi, konforu, temizliği , tarihi dokusu ve manzaranın eşsiz güzelliği sizi oldukça memnun edecektir. Mülkü Samsun Belediyesine ait olan bu yer Amisos Cafe & Restaurant tarafindan işletiliyor. 


Samsun Amisos Special pidesi, malzeme yönünden zengin; kıyma, kaşar peyniri, suçuk ve pastırma'dan oluşuyor..  
İki asır kadar önce Karadeniz’le ticaret ilişkisinde olan Ceneviz’liler pideyi beğenip yapımını öğrenmişler ve İtalya’ ya taşımışlar. Kendilerine uyarladıkları pideye “pizza” adını koymuşlar. Yapım şekline baktığımızda ufak ayrıntılar dışında bu iki ürünün kardeş olduğu çok net görünüyor. Aradan geçen yıllar sonrasında pizza tüm dünyada tanınan bir İtalyan yiyeceği olarak nam yaparken, pidemiz kendi ülkesinde dahi ne yazık ki, tam anlamıyla bir kimlik sahibi olamamış...
Samsun pidesinin özelliği; ince ve gevrek hamuru ve düşük yağ oranı ile hazmı kolay farklı bir lezzet olmasıdır...





Amisos Tepesi'nde en sıcak yaz gününde dahi serinlik bulabilir, Batıpark alanında bulunan ve adına Amazon Adası denilen bölümdeki devasa Amazon savaşçı kraliçesi heykeline bakarak çayınızı yudumlayabilirsiniz... 


Venedik usulü gezi kanalının kıvrımları ile Karadeniz'in maviliği arasında kendinizden geçebilirsiniz... 





Amisos Tepesine Batıpark'tan Teleferik ile şehri tepeden kuşbakışı izleyerek kısa ve zevkli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Karadan ulaşım ise, şehrin hertarafından sorarak dahi ulaşabilleceğiniz kadar bilinmektedir... 


Teleferik gidis ve geliş olmak üzere 6'şar kişilik gondollar bulunuyor ve teleferik 323 metre uzunluğundadır... 


Samsun Batı Park içerisinde bir çok farklı parkın bulunduğu çok geniş bir alan. Amazon Kafe, Amazon Heykeli, Masal Dünyası Parkı, Go Kart, Çocuklar için mini Go-Kart, Yelken Kulübü, Teleferik, Balıkçı Restorantlar, çocuk oyun alanları ve piknik alanlarıyla her kesime hitap ediyor.. 





Batıpark'da yapılan Amazon Köyü'ne 10 metre yüksekliğinde ve 200 metrekare genişliğindeki 2 Anadolu Aslanı yerleştirildi. Aslanların ağzından köy izlenebilirken, mide kısmında da 3 boyutlu savaş sahneleri gösteriliyor.. 


Amazonlar Milattan Önce bin 200 Yıllarında yaşamış efsanevi kadın savasçılardır. Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları iddia ediliyor. Oklarının yaylarını iyi çekebilmeleri için kadınların çocukken sağ göğüslerini kestikleri ve bundan dolayı kendilerine 'memesiz' anlamına gelen 'Amazon' adının verildiği söylenir...















SAMSUN CUMHURİYET MEYDANI..
Meydan, Samsun'un merkezi olarak nitelendirilen İlkadım ilçesinin en işlek yerinde yer alır. Etrafında Samsun İl Özel İdaresi, iş hanları, bankalar ve Bulvar AVM yer alır. SamRay'ın bir durağı da Cumhuriyet Meydanı durağıdır. Ayrıca meydanın güneybatı tarafının 220 metre uzağındaki Belediye Parkı'nda Onur Anıtı yer alır. 


SAMRAY (Samsun Hafif Raylı Sistemi)  3 yıl önce hizmete girmiştir..  


KURTULUŞ YOLU..
Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’nin ilk meşalesini yakmak üzere Samsun’a ayak bastığı ilk noktadır. Atatürk ve 18 arkadaşının karaya ayak bastığı Tütün İskelesi’nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca “Protokol Yolu” haline getirilerek 19 Mayıs 2009 tarihinde halkın kullanımına açıldı.  


Atatürk’ün karaya çıktığı Tütün İskelesi  önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilmiştir. Tütün İskelesi üzerine de Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konuşlandırılarak bir çeşit açık hava müzesi oluşturuldu.  


SAMSUN BÜYÜK CAMİİ
Samsun'un simge eserleri arasında önemli bir yer teşkil eden Büyük Cami'nin tarihi hakkında tüm resmî ve gayr-i resmî yayınlarda şu ifadelere yer verilmektedir: "Ulu Camii, Hamidiye Camii, Valide Camii gibi çeşitli adları vardır. 9 Eylül 1884'de Batum'lu Hacı Ali tarafından yaptırılmış, Sultan Abdülaziz'in annesi tarafından onarımı yapılmıştır..





SAAT KULESİ..
1876 yılında tahta çıkan II. Abdülhamit tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886 yılında valilere bir talimatname göndererek şehirlere saat kuleleri dikilmesini emreder. O dönemde adı Trabzon vilayet salnamelerinde İskele Meydanı olarak geçen alana yapılmaya başlanan saat kulesinin inşaatı 1887 yılında sonlanır, 9 Mayıs 1887 pazartesi günü açılışı yapılır. Belçika asıllı Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış, yapım tekniği olarak ise bindirme taş örgü sistemi tercih edilmiştir. 




















Adı kara..
Kendi kara..
Bahtı kara..
Ankara...