ŞELALE PARK
Şelale Park Eskişehir‘in tamamını görebileceğiniz bir tepede kurulmuş yemyeşil bir alandır. 1.400 m2 lik alana sahip Eskişehir’ in en büyük şelalesi, çocuk oyun alanı, çocuk spor alanı, yürüme yolları, seyir terası, ahşap yel değirmeni, mini anfitiyatrosu ve oturma alanları ile zengin bir donanıma sahip parkın içerisinde bulunan restoran ve kafeterya ise sadece Eskişehir'lilere değil şehrin her yerinden gelen vatandaşlara nefis şehir manzarası eşliğinde ev sahipliği yapıyor. Eskişehir gezinize Şelale Park'ta kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz..
Şelale Park şehrin biraz daha dışında olduğu için parka az sayıda toplu taşıma aracıyla ulaşabilirsiniz. Biraz zor olsa da Atatürk Lisesi’nden yürüyerek de buraya ulaşılabilir.
SAZOVA PARKI
Sazova Parkı olarak bilinen Eskişehir en büyük parkının resmi adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı‘dır. Adından da anlaşılacağı üzere burası klasik anlamda inşa edilmiş bir park değildir. Türkiye’nin en özgün parkları arasındadır. Sazova Parkı 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu yanıyla Türkiye’nin bir çok parkından daha büyük olma özelliğine sahiptir. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal Köşkü, Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Amfi Tiyatro, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi, gezi ve oyun alanları barındıran bu park en az yarım gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yerdir. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.
Sazova Parkı, Eskişehir Kütahya yolu üzerinde bulunmaktadır. Buraya özel araçla gitmeniz tavsiye edilmektedir. Park içinde bulunan otoparkın 1 TL olması bu ulaşım biçimini daha da cazibeli yapmaktadır. Ancak isteyenler için parka rahat ve hızlı toplu ulaşım da mümkündür. Sazova Park’a otobüs ile Odunpazarı’ndan her 15 dakikada bir kalkan 11 numaralı otobüs, 20 geçe ve 20 kalalarda kalkan 17 numaralı otobüs ve çeyrek kalalarda kalkan 31 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
KENT PARK
Kentpark, Eskişehir'de ye alan en güzel parklardan biridir. Park için yer alan Türkiye’nin ilk yapay plajı Kentpark’ın ülke genelinde bilinmesini sağlamıştır. Plaj haricinde parkta bir çok oyun gurubu, yürüyüş parkurları, restoran ve cafeler yer almaktadır.
Kentpark Eskişehir Otogarı’nın hemen arkasında yer alır. Buraya ulaşım için tramvay, turistik bot, ve otobüs kullanılabilir. Otobüs uzun yollardan gitse de bazı yerlerden tek ulaşım aracı olabilmektedir. Özellikle Gültepe, Sıhhıye Kavşağı gibi noktalardan otobüs tercih edilebilir. Kent merkezinden ise tramvay tercih edilmelidir.
PORSUK ÇAYI BOT VE GONDOL TURU
Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi Eskişehir'in en güzel ve hareketli bölgelerinin başında yer alıyor. Porsuk Çayı 450 kilometreye yakın bir uzunlukla Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Bayatçık Deresi ve Kızıltaş Suyu gibi iki güçlü akarsudan beslenen bu çay uzun yıllar bakımsız bir görüntü çizmiş, ancak son yıllarda hızla turistik bir değer haline getirilmiştir. Çay'ın su seviyesini yükseltmek için kapakları kapatılarak su tutulmaktadır. Bot seferleri Köprübaşı- Tülomsaş, Kentpark- Köprübaşı arasında yapılmaktadır. Köprübaşı ve Tülomsaş arasındaki seferler 1.50 TL, Kentpark ve Köprübaşı arasındaki seferler 3 TL’dir.
Gondol seferleri yaklaşık 20 dakikalık bir seferde Eskişehir’in güzelliklerini bir başka perspektiften göstermektedir. Porsuk Çayı üzerinde yapacağınız bir gondol seferi için 15 TL ödemeniz gerekmektedir. 15 TL ile kiralayacağınız bir gondola dört kişiye kadar binebilirsiniz. Gondol seferleri Köprübaşı ve Tülomsaş arasındadır.
BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ
Tam adı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi, ilk ziyaretçilerini 19 Mayıs 2013 tarihinde ağırlamıştır. Dünyanın pek çok ülkesinde yer alan, ilk olarak 1835 yılında İngiltere’de açılan Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek örneği Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi’dir. Müze Eskişehir’in Odunpazarı semtindeki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin yanında yer almaktadır..
ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesinde kurulmuştur. 2007 Yılında hizmete açılan müze üç tarihi evin restore edilmesiyle oluşan bina içinde yer almaktadır. Tarihi Odunpazarı Evleri ziyaretiniz sırasında mutlaka bu müzeyi de görmelisiniz. Hammaddesi cam olan bir birinden güzel eserleri burada seyrederek bir camdan ne kadar harika eserler çıkabileceğini görme şansına bu müze sayesinde kavuşabilirsiniz.
CUMHURİYET TARİHİ MÜZESİ
Cumhuriyet döneminin en eski binalarından olan müzede Atatürk’e ait fotoğraf ve eşyaların bulunduğu sergiyi dolaşırken geçmişe yolculuk yaparak Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu yaşayabilirsiniz.
KARİKATÜR MÜZESİ
Anadolu Üniversitesine ait olan tarihi Odunpazarı evlerinde yer alan; Türkiye’nin yetiştirdiği önemli Karikatüristlere ait eserlerin sergilendiği müzede keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
ODUNPAZARI EVLERİ
19. Yüzyıl mimarisinin en güzel örnekleri olan kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, bitişik düzenli cumbalı evlerdir..
Odunpazarı evlerinde dolaşırken tarihe tanıklık edebilirsiniz...
İŞÇİ HEYKELİ
Odunpazarı'nda Atlıhan el sanatları çarşısı önüne yapılan İşçi heykeli ilgi çekiyor. Burada amaç, şehirle etkileşime giren üç boyutlu sokak çalışmaları yaparak, Eskişehir sokaklarına ilginç bir hava katmak.
ATLIHAN LÜLETAŞI EL SANATLARI ÇARŞISI
Eskişehir el sanatlarının en güzel örneklerinden olan Lületaşı eserlerinin en güzel çeşitlerini Atlıhan’da bulabilirsiniz ayrıca lületaşı ustalarının beyaz altına nasıl şekil verdiklerini küçük atölyelerinde izleme fırsatını yakalayabilirsiniz.
KURŞUNLU CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Kurşunlu Camii ve Külliyesi Eskişehir Odunpazarı ilçesi sınırları içinde bulunur. Odunpazarı Evleri içinde inşa edilen bu yapının tarihi 1517 yılına dayanmaktadır. Mimar Sinan’dan hemen önceki mimar başı Acem Ali imzasıyla Gazi Melek lakaplı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı sekiz yıllık bir inşa sürecinden sonra 1525 tarihinde kullanıma açılmıştır.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni ziyaret etmek isterseniz Odunpazarı Evleri içinden geçerek hoş bir tarih yolculuğuna çıkmalısınız. Osmanlı döneminde yaşadığınız izlenimine kapılmanız külliyenin bulunduğu alana geldiğinde daha da güçlenecektir. İhtişamlı kubbeleri ve sessiz bahçesiyle kubbesi iyi bir gezi deneyimi sunacaktır.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi yedi farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler İmaret, Aşevi, Kervansaray, Şadırvan, Cami, Sıbyan Mektebi, Medrese (Mevlevihane) ve Tabhane bölümleri olarak sayılabilir.
Külliye Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alır.. Tramvayla “Atatürk Lisesi” durağında indiğinizde burası yürüme mesafesindedir.
LÜLE TAŞI MÜZESİ
Eskişehir Valiliği tarafından 1998 yılından buyana yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmaları ve sergilerinde yer alan eserler, İl özel idaresi tarafından satın alınıp lületaşı müzesinin oluşumunda ilk adım atılmıştır. 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde bulunduran Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesinde yerli ve yabancı misafirlerin ziyaretine açılmıştır.
Lületaşı dünya üzerinde çıkarıldığı tek bölge olması nedeniyle, Eskişehir’in simgesi haline gelmiş bir madendir. Lületaşı “Eskişehir Taşı” adıla da anılır. “Deniz Köpüğü”, “Meerschaum”, Magnesite, ve “Sepiolite” ise bu madenin bilinen diğer adlarıdır. Toprağın 150 metreye kadar olan derinliklerinde bulunur.
AHU MAHMUT DEDE TÜRBESİ
Ahu Mahmut Dede, Kurşunlu Camisinin hemen üzerinde bulunmaktadır. Ahu Mahmut Dede türbesini diğer türbelerden farklı kılan 58 yıldır Hafize Gülperser’in hayatını burada sürdürmesi. Hafize Gülperser; Mevlevi müritlerinden Hacı Fazıl’a gelin olmasıyla başlar yaşamaya Ahu Mahmut Dede’nin türbesinde. Türbeli evinde 58 yıldır normal bir evde yaşarmışçasına hayatına devam ediyor.
ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ
Şeyh Edebali Türbesi Eskişehir Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Cenazesi Bilecik’e defn edilen Şeyh Edebali adına Eskişehir’de de bir turbe yapılmıştır. Osmanlı’nın kuruluş felsefesinin temellerini oluşturan bu zatın bir dönem Eskişehir’de ikamet ettiği bilinmektedir. Bu sebeple Eskişehir’de de anılması için adına bir türbe inşa edilmiştir.
Şeyh Edebali’nin doğum tarihinin 1206 yılları civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kırşehir’de doğmuş, dönemin önemli bilim merkezlerinde eğitim görmüştür. Bir dönem Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Uludere Köyü‘nde yaşamıştır. Şeyh Edebali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana’nın eğitiminden geçmiştir. Gördüğü eğitim ve yerleştirdiği felsefe ile Osmanlı’nın yüzlerce yıllık fikri hayatını şekillendirmiştir.
Şeyh Edebali Türbesi’nin yapılışı 14. yüzyılın başlarına rastlamaktadır. Ölüm yılı olan 1326 yılında bu türbenin de inşa edildiği bilinmektedir. Adına yapılan türbe yaşadığı yer olan Uludere Köyü’ne değil, dönemin Eskişehir merkezi olan Odunpazarı bölgesine inşa edilmiştir. Dönemin anıt anlayışının bir yansıması olarak kabul edilen bu eser bu konudaki tek örnektir. Şeyh Edebali Türbesi’ne Odunpazarı Evleri‘nden yürüyerek ulaşılabilir.
ŞEYH ŞAHABETTİN TÜRBESİ
Mevlana’nın yakın dostu Şeyh Şahabettin Sühreverdi hazretleri ve oğlu Şeyh Muhiddin'in sandukasının bulunduğu türbedir.
Eskişehir Mevlevi Dergahı’nda bulunan ve Mevleviliği burada anlatan önemli zatlar hayatlarının önemli ve uzunca kısmını burada geçirdikten sonra Eskişehir’de vefat edince burada defnedilmişler ve halk tarafından mütevazi türbeler inşa edilmiştir.
DEVRİM OTOMOBİLİ
Devrim otomobili, 1894 Yılında temelleri atılan bugünkü adıyla TÜLOMSAŞ fabrikasında sergilenmektedir.
Devrim Otomobili Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobil deneyimidir. 1961 yılı Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel‘in kullanımına sunulan bu araç dört buçuk ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Türkiye teknoloji tarihi açısından büyük bir devrime işaret eden bu araba ne yazık ki seri üretime geçememiştir. Devrim Otomobili’nin sergilendiği fabrikaya ulaşım ve ziyaret gayet kolaydır. Şehir içinden geçen 19 ve 23 numaralı minibüslerle Porsuk Meslek Yüksekokulu istikametine çalışan otobüsler buraya ulaşımı sağlamaktadır. Ayrıca kent merkezindeki her hangi bir noktadan da buraya yürümek mümkündür. Otomobili görmek ücretsiz olup mesai saatleri içinde ziyaret mümkündür.
ESKİŞEHİR TRAMVAYI
Eskişehir Tramvay Ağı, iki hattan oluşan ve şehrin iki üniversitesini birbirine bağlayan toplam 26 duraktan oluşan Eskişehir'deki ulaşım ağı. Toplam hat uzunluğu 15 km'dir.
PAPAĞAN ÇİĞ BÖREK
Papağan çiğ börek, Eskişehir’de çiğbörek konusunda ilk 3 içinde yer alır. Şehrin tam merkezinde ve 1975'ten beri faaliyette..
Çiğ börek su, hamur, un, tuz ve içine konulan harçtan yapılıyor. Hamur 1-2 saat dövülerek işleniyor, pişince kabarmasının nedeni de bu imiş. Harç kıyma ya da peynir olabiliyor ancak Papağan’a göre Çiğ böreğin aslı kıymalı imiş o nedenle peynirli satmıyorlar. Kıyma harcında dana kıyma, pişmiş soğan, yuz ve karabiber kullanılıyor. Kızartma yağı olarak ise ayçiçeği yağı kullanılıyor.
MET HELVASI
Met helvası, Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran ünlü lifli helvasıdır.
İsmini, met(çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met Helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.
Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak lif haline getirilmiş, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir.
27 Ağustos 2014 Çarşamba
26 Ağustos 2014 Salı
ESKİŞEHİR SAZOVA PARKI
Sazova Parkı olarak bilinen Eskişehir'in en büyük parkının resmi adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı'dır. Adından da anlaşılacağı üzere burası klasik anlamda inşa edilmiş bir park değildir. Türkiye’nin en özgün parkları arasındadır. Sazova Parkı 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu yanıyla Türkiye’nin bir çok parkından daha büyük olma özelliğine sahiptir. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal Köşkü, Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Amfi Tiyatro, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi, gezi ve oyun alanları barındıran bu park en az yarım gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yerdir. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.
Masal Şatosu
Sazova Parkı içinde yer alan en dikkat çekici yapı şüphesiz Masal Şatosu. Türkiye’deki bir çok ünlü yapıdan mimari izler taşıyan şato son yıllarda Eskişehir ile ilgili yapılan paylaşımlarda sürekli yer alıyor.
İlk olarak yalnızca dış bölümü tamamlanan şatonun iç bölümü de Mart 2014 tarihi itibariyle ziyarete açılmış durumda. Masal Şatosu genel olarak çocuklar tarafından büyük ilgi görse de çocuk ruhlu büyükler de şatoya büyük ilgi gösteriyor.
Masal Şatosu genel gezi alanları ve tur bölümlerinden meydana geliyor. Genel ziyaret alanlarını (koridorlar, 1 Varmış 1 Yokmuş, Hediyelikçi, üst kattaki Sihirli Elma Kafe ve Seyir Teras) ücretsiz olarak gezilebiliyor. Şato içinde rehber eşliğinde düzenlenen turlara katılmak içinse şato girişinde bulunan gişeden bilet almanız gerekiyor.
Şato içinde hem ufak ziyaretçiler için hem de büyük ziyaretçiler için farklı turlar düzenleniyor. Tur süreleri ise yaklaşık 30-35 dk sürüyor. Masal Şatosu Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Korsan Gemisi
Sazova Parkı içinde bir başka dahiyane tasarım ise kuşkusuz bire bir ölçülerde inşa edilen korsan gemisidir. Eski dünyanın deniz savaşçılarının yegane aracı olan, okyanus ve denizlerde özgürlüğün tadını çıkaran korsanları anlatan bu yapı içinizdeki özgürlük duygusunun yelkenlerini dolduracaktır.
Korsan Gemisi birebir gemi ölçülerinde olup Atlas Okyanusunu aşan gemilerden May Flower'ın benzeri tasarıma sahip. Gemiyi gezmek isterseniz yetişkinler 1 TL, çocuklar ise 50 Kuruş karşılığı alınan biletler ile gemiyi gezebiliyor.
Gemide bulunan kaptan köşkü, zindan, mürettebat hamakları ve kiler özellikle büyük ilgi görüyor.
Sabancı Uzay Evi ve Bilim, Deney Merkezi
Sazova Parkı içindeki Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi çocuklar başta olmak üzere toplumun her kesimini yaşadığı evreni tanımaya sürüklemektedir. Burada geçirilen zaman ilginç bilgilerle donanmanızı sağlayacaktır. Bilim merkezi içinde yer alan çeşitli aktiviteler ziyaretçileri parkın bağımlısı haline getirmektedir. Uzay Evi de her birimizin çocukluk hayallerinde büyük yer kaplayan astronotluk hissini kamçılamaktadır.
Eti Sualtı Dünyası
Büyükşehir Belediyesi ve ETİ firmasının desteği ile açılan yer Sazova Parkı’nın en genç üyesi. Sualtı Dünyası içinde 84 farklı türden toplam 2150 adet balık sergilenmektedir. Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın farklı noktalarından getirilen birçok türden balığı Sualtı Dünyası’nda görebilirsiniz.
Tesisi gezenler, bir taraftan köpekbalığı, vatoz gibi derin deniz canlılarını yakından görerek balıkların dalgıçlar tarafından beslenmesini izlerken, diğer taraftan değişik tropikal balık ve su altı canlılarını inceleme fırsatı yakalıyorlar.
Sualtı Dünyası, Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
Masal Şatosu
Sazova Parkı içinde yer alan en dikkat çekici yapı şüphesiz Masal Şatosu. Türkiye’deki bir çok ünlü yapıdan mimari izler taşıyan şato son yıllarda Eskişehir ile ilgili yapılan paylaşımlarda sürekli yer alıyor.
İlk olarak yalnızca dış bölümü tamamlanan şatonun iç bölümü de Mart 2014 tarihi itibariyle ziyarete açılmış durumda. Masal Şatosu genel olarak çocuklar tarafından büyük ilgi görse de çocuk ruhlu büyükler de şatoya büyük ilgi gösteriyor.
Masal Şatosu genel gezi alanları ve tur bölümlerinden meydana geliyor. Genel ziyaret alanlarını (koridorlar, 1 Varmış 1 Yokmuş, Hediyelikçi, üst kattaki Sihirli Elma Kafe ve Seyir Teras) ücretsiz olarak gezilebiliyor. Şato içinde rehber eşliğinde düzenlenen turlara katılmak içinse şato girişinde bulunan gişeden bilet almanız gerekiyor.
Şato içinde hem ufak ziyaretçiler için hem de büyük ziyaretçiler için farklı turlar düzenleniyor. Tur süreleri ise yaklaşık 30-35 dk sürüyor. Masal Şatosu Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Korsan Gemisi
Sazova Parkı içinde bir başka dahiyane tasarım ise kuşkusuz bire bir ölçülerde inşa edilen korsan gemisidir. Eski dünyanın deniz savaşçılarının yegane aracı olan, okyanus ve denizlerde özgürlüğün tadını çıkaran korsanları anlatan bu yapı içinizdeki özgürlük duygusunun yelkenlerini dolduracaktır.
Korsan Gemisi birebir gemi ölçülerinde olup Atlas Okyanusunu aşan gemilerden May Flower'ın benzeri tasarıma sahip. Gemiyi gezmek isterseniz yetişkinler 1 TL, çocuklar ise 50 Kuruş karşılığı alınan biletler ile gemiyi gezebiliyor.
Gemide bulunan kaptan köşkü, zindan, mürettebat hamakları ve kiler özellikle büyük ilgi görüyor.
Sabancı Uzay Evi ve Bilim, Deney Merkezi
Sazova Parkı içindeki Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi çocuklar başta olmak üzere toplumun her kesimini yaşadığı evreni tanımaya sürüklemektedir. Burada geçirilen zaman ilginç bilgilerle donanmanızı sağlayacaktır. Bilim merkezi içinde yer alan çeşitli aktiviteler ziyaretçileri parkın bağımlısı haline getirmektedir. Uzay Evi de her birimizin çocukluk hayallerinde büyük yer kaplayan astronotluk hissini kamçılamaktadır.
Eti Sualtı Dünyası
Büyükşehir Belediyesi ve ETİ firmasının desteği ile açılan yer Sazova Parkı’nın en genç üyesi. Sualtı Dünyası içinde 84 farklı türden toplam 2150 adet balık sergilenmektedir. Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın farklı noktalarından getirilen birçok türden balığı Sualtı Dünyası’nda görebilirsiniz.
Tesisi gezenler, bir taraftan köpekbalığı, vatoz gibi derin deniz canlılarını yakından görerek balıkların dalgıçlar tarafından beslenmesini izlerken, diğer taraftan değişik tropikal balık ve su altı canlılarını inceleme fırsatı yakalıyorlar.
Sualtı Dünyası, Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)