İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük limanıdır. İzmir, canlı ve kozmopolit bir şehirdir. Sahil şeridi dısındaki kesimlerin yeterince gelişmediğini ve şehirleşmediğini, binaların döküldüğünü üzülerek seyrettim..
KORDON'DA YÜRÜ!
Konak Meydanı ile Alsancak arasında deniz boyunca insanların keyifle yürüyüş yapabilecekleri Kordon İzmir'in en önemli özelliklerinden biridir.
İzmir’in güzel kordonunun tadını, Konak’tan Alsancak’a kadar sahilden yürüyerek çıkarın. Yol boyunca yerleştirilmiş banklara oturup körfezi izleyin...
Gündoğdu Meydanı (Alsancak)
İzmir' in Kordonboyu Gündoğdu meydanında bulunan bu heykel; Kurtuluş savaşında Atatürk ve süvarileri simgeliyor, kaidesine ise tüm cumhuriyet tarihi işlenmiş.
2002 yılında dikilmiştir..
İzmir’in faytonları, sabah 09.00’dan gece saat 00.00’a kadar İzmir' Kordonu’nda, Liman ile Konak Pier arasında sefer yapıyor. Konak Pier önünde faytonların duraklayabileceği üstü tenteli gölgelik durak yeri bulunuyor. Faytonların tek gidiş bilet ücreti ise yabancı turistler için 10 EURO, İzmirliler ve yerli turistler için ise 20 TL
VAPURA BİN!
İzmir’in körfezinin iki yakasını birbirine bağlayan vapurlar, şehri ve insanlarını anlamak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir deneyim...
KARŞIYAKA
En eski çağlardan beri İzmir’in karşı sahiline Karşıyaka demişlerdir. 1081’de İzmir’de Çakabey Dönemlerinde ve daha sonra Aydınoğlu Umur Bey zamanındaki İzmir savaşlarında “Karşı-Yaka” ve “Karşı-Sahil” tariflemesi, Selçuklu Silahşörleri arasında söylene gelmiştir.
Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı (Karşıyaka)
Anayasa Meydanı'nda bulunan anıt 1972 yılında Prof. Dr Tamer Başoğlu tarafından yapılmıştır. İzmir, Karşıyaka İskele Meydanı'nda bulunan anıt, biçimi kadar kapsamı, ifadesi, ismi de farklı bir yapıttır. Anıtın adı Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtıdır. Alan düzenlemesi ile bütünleşen yapıtta, geleneğin dışından bir biçimlendirmeye gidilmiştir.
KONAK
9 Eylül 1922'de göndere çekilen bayrak ile yalnız İzmir'in değil Türkiye'nin kurtuluşunun simgelerinden biri olmuş Hükümet Konağı, Konak Meydanı'ndadır. Hükümet Konağı 1868-1872 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Yapılışından günümüze İzmirliler'in buluşma noktalarından biri olan Saat Kulesi, Konak Meydanı'ndadır. Konak Antik Çağ'dan günümüze taşınmış eserlerle, Osmanlı Dönemin'den kalan eserlerle, ama en çok Cumhuriyet Dönemi'nin eserleriyle karakterize olur. Konak İlçesi, İzmir'in kültür, sanat, eğlence ve medya merkezi olması nedeniyle yerli ve yabancı tüm turistlerin uğrak yeri durumundadır.
SAAT KULESİ
İzmir Saat Kulesi, İzmir'in Konak ilçesinde, aynı isimli meydanda bulunan tarihi eser.
Saatin kurulma nedeni eskiden saatlerin pahalı olmasıdır.
II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı için 1901'de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimar Raymond Charles Péré tarafından yaptırılan kule 25 metre boyunda olup, dairesel esas etrafında dört çeşmesi vardır ve kolonlar Kuzey Afrika temasını esinlendirir. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm'in hediyesidir.
Saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere durmuştur.
Atatürk rölyefi - (Buca)
Buca İlçesi'ne bağlı Çaldıran Mahallesin' de Yeşildere Çevre Yoluna bakan kayalıklar üzerine Püskürtme beton tekniğiyle yapılmış olan Atatürk Rölyefi 40 metre yüksekliğindedir.
Türkiye'nin en büyük dünyanın ise 10'uncu büyük rölyef projesi 3 yılda tamamlandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder