10 Ağustos 2015 Pazartesi

BURSA TELEFERİĞİ VE İSKENDER KEBABI

Hem Türkiye’nin hem Dünya’nın 2014 itibariyle en uzun halatlı yolu Bursa Teleferiğidir.
Şu an 3. Etap çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bu uzunluk 9  km’ye ulaşmıştır.. Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik; açıldığı günden (29 Ekim 1963) 2012 yılına kadar aynı teknoloji ile hizmet verdi. Eskiyen teleferik, “teknolojisi, altyapısı ve istasyonları ” tamamen yenilenerek, 6 Haziran 2014 tarihinde bambaşka bir yolculuk sunmak üzere yola koyuldu. 

Bursa teleferiği 4 istasyondan oluşur. 
1.TEFERRÜÇ MERKEZ İSTASYON TESİSLERİ
Teferrüç İstasyonu; otomasyonla yönlendirilen sistemi, 240 araçlık otoparkı, 70 kişilik şirket ekibinin idari bölümleri, eğlence dükkânları, yürüyen merdiveni, geniş yolcu kabul salonu ile konuklarına profesyonel hizmet sunuyor. 

2.KADIYAYLA İSTASYONU
Teleferik yolculuğunun ilk durağı olan Kadıyayla’da alt yapı çalışmaları devam ettiği için yolcu iniş ve biniş işlemleri yapılamıyor. Transit geçiliyor.

3.SARIALAN İSTASYONU
Yıllarca Teleferiğin son istasyonu olan Sarıalan; Oteller İstasyonunun açılması ile ara istasyon konumuna geçti.
4. İSTASYON 2.BÖLGE OTELLER BÖLGESİ İSTASYONU
4. ve son istasyon olan 2.Bölge Oteller İstasyonu, Aralık 2014’te açıldı.
Ayrıca projesi “henüz maketten” izlenen” Oteller İstasyon Tesisinin” de; 2016 yılında tam faaliyete geçmesi planlanıyor.




KABİNLER
Bursa Teleferik; 8 kişilik 140 adet Standart Kabin yol alıyor. 20 saniye bir, 1 kabinin geldiği, Detachable Gondola sisteminde sürekli çalışan teleferik hattında, istasyonların içine giren kabinler; tahliye alanına gelirken yavaşlatılarak, yolcuların kolay inip binmesi sağlanıyor. 

Bursa Teleferik sisteminde sıra beklenmez. Durmaksızın çalışan hat da; 1 kişi dahi gelse sıra ya da kabinin dolmasını beklemeden kabine binebilir. Kabinlere 8 kişiden fazla kesinlikle binilemez. Yolcuların konforlu seyahat edebilmesi için “oturma zorunluluğu olan” kabinlerde, suni deriden yapılmış 4’er kişilik 2 koltuk bulunur.
 


Doğanın içine zarafetle yerleştirilen teleferik hattı ile 4 ayrı istasyonun modern mimarisi, tüm konuklara konfor ve eğlence sunuyor...
 


Teleferik kabini; dağı, zirveyi, korunaklılığı ve aynı zamanda “doğa işaret dilinde, ‘güvenle inilir’ tabirini simgeleyen” yuvarlak kenarlı üçgen içerisine yerleştirilmiştir. Yukarıya doğru uzanan ve her iki tarafı açık olan düz çizgiyle ifade edilen, halatlı taşımacılık ile de “ilerlemeye ve özgürlüğe” atıfta bulunulmuştur.



Teleferiğin eski halini hatırlamakta fayda var. 
Eski teleferik 20 dakikada bir kalkar. 30 kişilik kabinler ile ayakta yolculuk yapılırdı...  



Teleferiğin logo rengi olarak seçilen mavi; gökyüzünü, sonsuzluğu, özgürlüğü anlatır. Aynı zamanda “sadakati, barışı, huzuru ve sakinliği” simgeleyen mavi renk; Bursa Teleferik markasına da bu özelliklerini aktarmıştır.



SARIALAN YAYLASI
Teleferik’te ikinci durak Sarıalan yaylası. Burada piknik alanları gezi alanları ve cafeler, lokantalar oteller var. Çocuk parkı ve güzel çamlık alanlarda dilediğiniz gibi yayla havası soluyorsunuz. Tabi buralar, Uludağ’ın yine de etekleri sayılıyor. Uludağ’ı Uludağ yapan oteller ve kayak pistlerinin bulunduğu yere ulaşmak için son istasyon olan 2. bölge oteller bölgesi istasyonuna ulaşmanız gerekiyor. 









Oteller bölgesi istasyonuna  geldiğinizde Uludağ'ın tam tepesine henüz ulaşmış olmuyorsunuz. Bunun için telesiyeje binmeniz gerekiyor, biletiniz varsa sizi bekleyen dolmuşlarla 5 dakika içinde telesiyeje ulaşıyorsunuz..






TELESİYEJ
Kayak merkezlerinde kurulu olan çoğunlukla sandalye şeklinde, kamplar ve yerleşim yerleri arasında çalışanlar ise çoğunlukla kabin şeklinde olan küçük bir teleferik tipidir. 



























BURSA KENT MEYDANI AVM
Kent Meydanı AVM ödüllü bir mimari proje olarak doğmuştur. Mimari yapısının yanı sıra kurum kişiliği olarak da benzerlerinden ayrılan Kent Meydanı AVM; Bursa'nın tam merkezinde olmanın ve hayatın tam içerisinde yer almanın sorumluluğunu hisseden, hissettiren bir AVM'dir. Bazen bir buluşma noktası, bazen bir kahve molası, bazen bir sinema keyfi, bazen de  bulunduğu konum itibari ile hemen ulaşabileceğiniz ve bir çırpıda tüm ihtiyaçlarınızın tamamını karşılayabileceğiniz bir mekan… 



Bursa’da hizmet veren Uludağ Kebapçısı, 39 yıldır Santral garaj karsısındaki yerinde, babadan oğula, oğuldan toruna geçenek hizmet veriyor. Cemal Çalışır'ın kardeşi Cemil Çalışır ile birlikte açtığı işyerinde günde yaklaşık 200 müşteriye servis yapılıyor. 53 yıllık müşterileri var. Ünlü konukları arasında Tarik Akan, Behzat Uygur, Emel Sayın, Metin Akpınar, Ajda Pekkan, Yılmaz Erdoğan ve Türkan Şoray bulunuyor. Bursa’ya geldiklerinde Uludağ Kebapçısı’na uğramadan dönmüyorlarmış. Belediyenin belirlediği fiyat tarifesi uygulanıyor. Haftanın her günü 11.00-18.00 saatleri arasında açık.



Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen özel konukların İskender Kebap tercihi, eski garajdaki Uludağ Kebapçısı... Etinin lezzeti, tereyağının haslığı, yoğurdunun tadı, ateşinin koru ve ustasının kesimiyle ağızlarda müthiş bir lezzet bırakan İskender Kebap’ın vazgeçilmez mekânı... Eski otobüs garajının karşı sokağından yukarıya doğru, dar bir sokaktan çıktığınızda hemen solda kalıyor.. Zaten sokağa yayılan koku, sizi oraya çekmeye yetiyor...



Uludağ Kebapçısı'nda, lezzetli kuzu etiyle yapılan dönerin üstüne gezdirilen tereyağının kokusu bile yetiyor..

Hiç yorum yok: